Hoorzitting – Internationaal Gerechtshof Den Haag


“Het bewijs van genocidale bedoelingen is niet alleen huiveringwekkend, het is ook overweldigend en onweerlegbaar.”

Jake Johnson – Common Dreams


De Zuid-Afrikaanse advocaat Tembeka Ngcukaitobi gebruikte donderdag de woorden van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere hooggeplaatste functionarissen om het Internationaal Gerechtshof – en de wereld – duidelijk te maken dat het Israëlische leger met duidelijke genocidale bedoelingen handelt in de Gazastrook.

“Laat de woorden van de premier voor zichzelf spreken,” zei Ngcukaitobi, wijzend op Netanyahu’s opmerkingen in november waarin hij de Israëli’s aanspoorde om “te onthouden wat Amalek jullie heeft aangedaan.

Netanyahu heeft de Gazanen herhaaldelijk vergeleken met de Amalekieten, die koning Saul in het Oude Testament moesten afslachten.

Ngcukaitobi haalde verder Nissim Vaturi, de plaatsvervangend voorzitter van de Israëlische Knesset aan, die het Israëlische leger opriep om Gaza tot de grond toe af te branden.

Een uitspraak die hij herhaalde in de aanloop naar de hoorzitting van donderdag bij het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties.

“Er is een buitengewoon kenmerk in deze zaak: dat Israël’s politieke leiders, militaire commandanten en personen met officiële functies systematisch en in expliciete bewoordingen hun genocidale intentie hebben verklaard,” zei Ngcukaitobi.

“En deze verklaringen worden vervolgens herhaald door soldaten op het terrein in Gaza terwijl ze zich bezighouden met de vernietiging van Palestijnen en de fysieke infrastructuur van Gaza.”

De Zuid-Afrikaanse advocaat liet videobeelden zien van Israëlische soldaten die dansen en scanderen dat er “geen niet-betrokken burgers” zijn in Gaza – een voorloper van de oorlogsmisdaad van collectieve bestraffing.

Bekijk de volledige toespraak van Ngcukaitobi:

De 84 pagina’s tellende aanklacht van Zuid-Afrika bij het ICJ bevat negen pagina’s met verklaringen van Israëlische functionarissen die volgens het Zuid-Afrikaanse juridische team duiden op “genocidale bedoelingen tegen het Palestijnse volk”.

Intentie is, zoals de V.N. heeft benadrukt, “het moeilijkst vast te stellen element”.

“Om van genocide te kunnen spreken, moet er een bewezen intentie zijn van de kant van de daders om een nationale, etnische, raciale of religieuze groep fysiek te vernietigen”, legt de V.N. uit in een samenvatting van de Genocide Conventie, die Israël ervan beschuldigt te schenden.

Maar Ngcukaitobi betoogde donderdag dat de expliciete oproepen van Israëlische functionarissen om Gaza en haar bevolking te decimeren er geen twijfel over laten bestaan dat de aanval van de Israëlische regering op de Palestijnse enclave genocidaal is.

“Veel pleitbezorgers van ernstige wreedheden hebben geprotesteerd dat ze verkeerd begrepen zijn, dat ze niet meenden wat ze zeiden en dat hun eigen woorden uit hun verband zijn gerukt,” zei Ngcukaitobi, daarmee vooruitlopend op een mogelijke Israëlische verdedigingslinie.

“Welke staat zou toegeven dat hij een genocidale bedoeling had?”

Tembeka Ngcukaitobi
Advocaat

“Toch is het onderscheidende kenmerk van deze zaak niet het stilzwijgen als zodanig, maar de herhaling en herhaling van genocidale uitspraken in alle geledingen van de staat Israël.”

“We herinneren de rechtbank aan de identiteit en autoriteit van de genocidale aanstokers:

  • De premier
  • De president
  • De minister van Defensie
  • De minister van Nationale Veiligheid
  • De minister van Energie
  • Leden van de Knesset
  • Hoge legerfunctionarissen
  • Voetsoldaten,”

vervolgde Ngcukaitobi.

“Het bewijs van genocidale bedoelingen is niet alleen huiveringwekkend, het is ook overweldigend en onweerlegbaar.”

Tembeka Ngcukaitobi
Advocaat

Trita Parsi, uitvoerend vicevoorzitter van het Quincy Institute for Responsible Statecraft, schreef in reactie op Ngcukaitobi’s presentatie dat:

  • “Tientallen jaren van afwijzing – door de V.S. – van elke verantwoordelijkheid van Israël, heeft geleid tot dit moment.

  • “Israëlische leiders hebben gedacht dat ze zo onaantastbaar zijn dat ze openlijk de genocidale intentie van hun beleid hebben verklaard.”

“Maar Zuid-Afrika gebruikt nu de eigen woorden van de Israëlische leiders om hen te veroordelen bij het Internationaal Gerechtshof,” voegde Parsi eraan toe.

De Israëlische juridisch adviseur Tal Becker tijdens de hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof op 11 januari 2024 in Den Haag, Nederland.
 (Foto: Michel Porro/Getty Images)

Lees andere berichten in deze categorie


Bron: Common Dreams

Welkom op Facebook

Naar de Website


Scroll naar boven