Huppelend Limburgs meisje muze voor cover kinderboek


De cover van het nieuwe boek in de populaire Anna-reeks is geïnspireerd op de iconische foto van het Maasmechelse meisje Neha. Na haar evacuatie uit Afghanistan huppelde ze vrolijk over de tarmac van Melsbroek.


Kathleen Amant schreef en illustreerde al meer dan zestig kinderboeken over het meisje Anna voor de Hasseltse uitgeverij Clavis. De kleuterboekjes gingen wereldwijd al miljoenen keren over de toonbank.

‘Ik wilde dit keer een themaboekje maken over hoe de maatschappij altijd harder wordt. Ik wil de kleuters daarom wat waarden en normen meegeven. In Anna voelt zich goed probeer ik uit te leggen dat je respect moet hebben voor jezelf en de anderen.’

Anna huppelt net als Neha. De Oekraïense kleuren van het shirt zijn toeval, maar wel frappant. Clavis

‘Voor de cover was ik op zoek naar een beeld dat onbevangen geluk uitsprak. Ik googelde op internet de woorden ‘kleuter’ en ‘geluk’ en ik zag de foto van Neha op Melsbroek. Dat kind was pas gevlucht uit Afghanistan en huppelde vrolijk over de tarmac. Dat was zo pakkend.’

Kleuren

Neha woont in Maasmechelen. Ze was met haar gezin op familiebezoek in Afghanistan toen daar de Taliban plots de macht overnam. Ze moesten halsoverkop terug naar België vluchten.

‘Het is frappant dat dit boekje net uitkomt terwijl er weer zo’n verschrikkelijke oorlog bezig is. En het is nog straffer dat Anna de kleuren van de Oekraïense vlag draagt, want die kleren draagt ze al vijftien jaar in mijn boekjes.’ Amant is van plan een boekje aan Neha te geven. (MaLu)

De Maasmechelse Neha inspireerde de schrijfster bij haar nieuwe kinderboek.  Reuters

Bron: De Morgen

Naar boven

Naar de website


Scroll naar boven