Jill Peeters – Het wordt hier geen mediterraan gebied zoals sommigen hoopten

‘Vroeger was er een ritme van ongeveer elke tien dagen een ander soort weer. Dat is steeds minder het geval’, zegt Jill Peeters. Beeld ANP

De maand mei is al de achtste maand op rij met ongezien veel regen. ‘In het klimaat dat we kennen is dat abnormaal. In de nieuwe opgewarmde wereld is dat normaal’, zegt weer- en klimaatexpert Jill Peeters.

Barbara Debusschere – De Morgen


‘Waarom de natte dagen allesbehalve voorbij zijn’

Jill Peeters


Na een natte winter is ondertussen ook bijna de hele lente verzopen. Hoe komt dat?

“Er spelen twee elementen mee.

“Ten eerste valt er in een warmere wereld sowieso meer regen omdat warmere lucht meer water vasthoudt. Per graad opwarming houdt de lucht 7 procent meer vocht vast. Dan is het logisch dat er meer neerslag valt.

“Ten tweede zien we dat de weerpatronen veranderen. Vroeger volgde het weer een soort vast ritme van ongeveer elke tien dagen een ander soort weer.

“Nu blijkt dat steeds minder het geval omdat weerpatronen langer op hun plaats blijven hangen.

“Je krijgt vaker veel langdurige periodes met hetzelfde weertype.

“Momenteel zitten we al weken in de invloedssfeer van meerdere lagedrukgebieden, wat voor aanhoudend regenweer zorgt.

“Daardoor is de bovenste laag van grondwater in twintig jaar niet zo verzadigd geweest. De boeren kunnen daardoor hun veld niet op om planten en gewassen te zaaien.

“In het klimaat zoals we dat vroeger kenden waren dat soort lange regenperiodes abnormaal. Maar in het nieuwe klimaat, dat is beïnvloed door de opwarming van de aarde, is dat soort weer wel degelijk normaal.

“We zien vaker extremen: droogte, hitte, maar ook regen en die periodes duren vaak langer.”

Hoe uitzonderlijk is de huidige langgerekte natte periode?

“Ik heb dit zelf nog nooit meegemaakt. We zijn in de tweede helft van mei, vlak voor de zomer.

“Normaal gezien zijn de winter en de herfst de natste periodes. Maar nu staat de bovenste grondwaterlaag dus buitengewoon hoog door de vele regenval, terwijl het ook relatief warm is.”

Is er ook een verband tussen de blokkades van weerpatronen en de opwarming van de aarde?

“Ja, al heeft de wetenschap er redelijk lang over gedaan om daarachter te komen.

“Het komt erop neer dat de straalstroom zijn slagkracht verliest. Dat is de snelweg van winden op tien kilometer hoogte die weerpatronen over de hele wereld meesleurt van west naar oost.

“Dat zorgt dus voor de afwisseling, dat vaste ritme in het weer.

“De motor van de straalstroom is het temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar. Dat wordt door de opwarming van de aarde steeds kleiner, want de polen warmen een stuk sneller op dan het gebied rond de evenaar.

“De motor van de straalstroom valt daardoor stil, waardoor die straalstroom verstoord raakt, vertraagt en gekke bochten maakt.

“Het is ook daardoor dat we twee jaar geleden lange tijd net heel droog weer hadden.”

Wat mogen we de komende dagen verwachten?

“De afgelopen weken hadden we telkens zicht op droog en zonnig weer na een dag of zeven of tien, maar dat verschuift keer op keer. Het blijft wisselvallig. Dus ik kan het niet langer met zekerheid zeggen.

“Dat illustreert dat die typische periode van tien dagen die wij als weermensen altijd hebben gehanteerd, stilaan tot de oude wetenschap gaat behoren.”

Een Britse studie toont dat de kans op uitzonderlijk nat weer, dat de Britten tussen oktober en maart over zich heen kregen, tien keer groter werd. Daardoor zouden dit soort kletsnatte periodes zich niet meer om de vijftig maar wel om de vijf jaar voordoen. Geldt dat ook voor ons?

“Je kan die Britse studie niet in detail op ons land plakken, maar het is wel zo dat ook Groot-Brittannië een gematigd klimaat heeft.

“Daarom durf ik wel te zeggen dat er parallellen zijn tussen de grote lijnen in die studie en de situatie hier.

“Het wordt hier met andere woorden geen mediterraan gebied zoals sommigen hoopten.

“Het is trouwens lang geleden al door klimatologen voorspeld dat het hier niet alleen maar warmer en droger wordt.

“Ook meer tot veel meer regen hoort er voortaan bij.”

‘Vroeger was er een ritme van ongeveer elke tien dagen een ander soort weer. Dat is steeds minder het geval’, zegt Jill Peeters. Beeld ANP
‘Vroeger was er een ritme van ongeveer elke tien dagen een ander soort weer. Dat is steeds minder het geval’, zegt Jill Peeters. Beeld ANP

Lees andere berichten in deze categorie



Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven