Proces dood Sanda Dia gaat nu echt van start – Dit staat er te gebeuren


Vandaag wordt na drie jaar onderzoek de zaak-Sanda Dia ingeleid in de rechtbank, over de jongeman (20) die in december 2018 een ‘doopritueel’ niet overleefde. Wat wordt achttien twintigers ten laste gelegd? En wat riskeren ze?


Wat wordt de achttien Reuzegommers ten laste gelegd?

Voor de correctionele rechtbank van Hasselt start vandaag het proces tegen achttien leden van de studentenclub Reuzegom. Ze staan er terecht op beschuldiging van onopzettelijke doding, het toedienen van giftige stoffen met de dood tot gevolg, het toedienen van giftige stoffen met arbeidsonbekwaamheid tot gevolg, mensonterende behandeling, schuldig verzuim en inbreuken op de dierenwelzijnswet. Ze riskeren in theorie celstraffen tot 15 jaar.

Wat gebeurde er met Sanda Dia?

De feiten dateren ondertussen van bijna drie jaar geleden. Sanda Dia, een ingenieursstudent aan de KU Leuven overleed op 7 december 2018, na een tweedaags ontgroeningsritueel van studentenclub Reuzegom. Hij was toen 20 jaar. Dia en twee andere ‘schachten’ moesten de eerste avond in Leuven onder andere een liter gin drinken en enkele halve liters bier. Het tweede deel van de doop vond de volgende dag plaats, in een chalet in Vorselaar.

Daar werden de drie verplicht ‘schachtenpap’ te drinken, een allesbehalve appetijtelijk brouwsel van visolie met levende goudvissen, gemalen muis en een dito paling. Ze kregen ook de opdracht een put te graven. Die werd gevuld met ijswater. Het trio moest erin gaan staan en de Reuzegommers gebruikten de put vervolgens als toilet. Sanda Dia overleefde dit niet. Volgens de experten overleed de jongeman aan meervoudig orgaanfalen, als gevolg van onderkoeling. Zijn lichaamstemperatuur zou na het laatste doopritueel gedaald zijn tot 27 graden. Er gingen uren overheen voor iemand ertoe kwam om hem naar het ziekenhuis te brengen.

Waarom heeft het drie jaar geduurd eer er een proces kwam?

Er volgde een lang gerechtelijk onderzoek. Pas een jaar geleden stond de raadkamer in Hasselt op het punt te beslissen over een doorverwijzing naar de rechtbank. Vijf Reuzegommers vroegen echter bijkomend onderzoek, vooral naar de medische kant van de zaak. Toen de raadkamer in juni dit jaar het onderzoek wilde afsluiten, wraakte Joris Van Cauter — advocaat van één van de Reuzegommers — de voorzitster. Cassatie wees dat verzoek af, waarna de zaak werd doorverwezen.

Wat staat er vandaag te gebeuren?

De zitting van vandaag is een zogenaamde ‘eerste vaststelling’ of inleidingszitting. Daar wordt de agenda voor het verdere verloop van het proces vastgelegd: het uitwisselen van conclusies, de data voor de pleidooien. Sven Mary, advocaat van de vader van het slachtoffer, hoopt dat die laatste begin volgend jaar kunnen plaatsvinden. Dan zou er nog voor de lente een vonnis geveld kunnen worden.

Wat is er van de Reuzegommers geworden?

Dit proces ten gronde betekent een eerste echte confrontatie van alle Reuzegommers met de familie en nabestaanden van de overleden Sanda Dia. “De achttien Reuzegommers die het gerecht gestraft wil zien, zijn opgejaagd wild”, zo stelde Gazet Van Antwerpen kort voor de zomer vast. “De helft werd jarenlang of definitief geschorst. De leiders van het ontbonden Reuzegom zijn intussen wel netjes afgestudeerd. (…) Een belronde langs hun advocaten leert dat ze in stilte hun leven proberen te hernemen. De meesten zijn intussen ingenieur of werken op een advocatenkantoor, anderen sloegen een totaal andere richting in. Sommigen zijn aan het werk in de Antwerpse rand: Schilde, Schoten, Brasschaat, Zoersel, Hove en Edegem. Verschillende leden zetten hun studies voort in het buitenland.”

Tot nu toe kwamen slechts twee van de achttien persoonlijk opdagen bij de zittingen van de raadkamer. Met één van hen had Ousmane Dia — vader van Sanda — in de marge van de zitting een ontmoeting van een half uur. Dat gesprek vond plaats op verzoek van de Reuzegommer, cliënt van meester Frédéric Thiebaut.

Onder anderen Sven Mary verdedigt de vader van Sanda Dia. Beeld BELGA
Onder anderen Sven Mary verdedigt de vader van Sanda Dia. Beeld BELGA

Wie neemt het voor hen op?

Dit proces is een ‘sterrenparade’ van strafpleiters. De Reuzegommers die terecht staan, worden verdedigd door Tom De Meester, Walter Damen, Jan De Man, Louis De Groote, Eric Boon, Bart Herman, Pascal Nelissen Grade, Alex Buelens, John Maes, Pieter Helsen, Joris Van Cauter, Johan Platteau, Christian Clement, Jorgen Van Laer, Liliane Verjauw en de al vermelde Frédéric Thiebaut. De burgerlijke partijen worden bijgestaan door Kris Luyckx (de twee andere schachten) en Nathalie Buisseret (de mama van Sanda Dia). Sven Mary, Sven De Baere, Stijn Butenaerts en Elisa Van Boxclaer treden op voor de vader van Sanda. Anthony Godfroid behartigt — via Gaia — de belangen van de door de blender gehaalde muis en aal.


Bron: De Morgen

Naar Facebook

Naar de Sanda Dia pagina


Scroll naar boven