Propere handen – Bestuursleden grote clubs kopen hun vervolging af


Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert (Club Brugge), Michel Louwagie (AA Gent) en Patrick Janssens (ex-Genk) kopen hun nakende strafproces af in de zaak-Propere Handen. In ruil voor een geheime som ontsnappen ze aan vervolging.

De Standaard


De snelste exit uit de gerechtelijke ellende


Gesjoemel met transfers, fictieve contracten, onbestaande scoutingsopdrachten, matchfixing: het jarenlange onderzoek naar malversaties in ons Belgische voetbal bracht veel misdrijven aan het licht. Misdrijven gepleegd door tientallen bestuurders, makelaars, trainers en enkele spelers van grote Belgische clubs.

Operatie Zero – of Propere Handen – leidde er na 3,5 jaar onderzoek toe dat 56 personen in verdenking werden gesteld. De zaak is momenteel hangende voor de Antwerpse kamer van in­beschul­digingstelling, die moet oordelen over hun doorverwijzing naar de strafrechter. Die kan dan eventueel (cel)straffen opleggen.

Donderdag lekte uit dat 25 van die 56 personen een deal sloten met het federaal parket of dat willen doen.

Anders gezegd: ze sluiten een minnelijke schikking om aan een haast onvermijdelijk publiek strafproces te ontsnappen. Tien onder hen hebben dat intussen gedaan.

Het gaat om Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert, voorzitter en manager van Club Brugge, manager Michel Louwagie van AA Gent, manager Matthias Leterme van KV Kortrijk, oud-bestuursleden ­Her­bert Houben, Patrick Janssens, Herman Nijs en Filip Aerden van Racing Genk en gewezen bestuurslid van OH Leuven Paul Van der Schueren.

Minste weerstand

Alle tien kiezen ze voor de weg van de minste weerstand: behalve een eerdere regeling met de fiscus ook een – perfect wettelijke – regeling met het federaal parket.

Volgens onze informatie krijgen ze een boete opgelegd, moeten ze een deel van de gerechtskosten betalen, en voor wie verdacht werd van witwassen, volgt ook een verbeurdverklaring.

Noem het een impliciete schuldbekentenis via de achterpoort om door de grote poort terug te keren. Hetzij ­gewoon verder in het voetbal, hetzij erbuiten. De imagoschade is kort, de zaak voor eens en voor altijd achter de rug.

‘Deze minnelijke schikkingen bevestigen dat ik altijd de waarheid sprak’

Dejan Veljkovic
Spijtoptant

De tien (ex)-clubleiders worden vrij lichte feiten ten laste gelegd. Ze hebben nooit matchen verkocht, en begingen eerder financiële misdrijven. Voor wie zwaardere misdrijven pleegde, zoals matchfixing of systematischer bedrog op grote schaal, ligt een deal met het gerecht moeilijker.

Voor de betrokken bestuurders is dit de snelste exit uit de gerechtelijke miserie. Voor het federaal parket betekent het geld in het laatje in plaats van lang procederen met een onzekere afloop. Met een rist procedurepleiters is immers alles mogelijk. Nu is het alleen nog wachten op de formele goedkeuring van de schikkingen, wat een formaliteit is.

Spijtoptant blij

De Servische makelaar en latere spijtoptant Dejan Veljkovic, persona non grata sinds zijn (gedwongen) biecht, reageert alvast verheugd.

‘Met deze minnelijke schikkingen is aangetoond dat ik niet in mijn eentje de verantwoordelijkheid draag voor het corrupte systeem dat jarenlang bestaan heeft in het Belgische voetbal. Het bevestigt ook dat ik altijd de waarheid sprak.’


In wijzerzin: Bart Verhaeghe, Michel Louwagie, Vincent Mannaert en Patrick Janssens. fb, yj, jj

Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven