Recensie – Augustus – Het meisje op het kerkhof


In Augustus van J. D. Barker ontmoet een jongen een geheimzinnig meisje bij het graf van zijn ouders. Een wervelende roman die grenzen overschrijdt.


Zelden heb ik een boek gelezen dat zoveel verschillende genres in zich draagt als Augustus van de Amerikaanse auteur J. D. Barker, een van de nieuwe sterren van het misdaadgenre die onder meer een aantal boeken met thrillermogol James Patterson schreef. 

Augustus is tegelijk een misdaadroman, een coming-of-ageverhaal, een liefdesroman, een griezelverhaal à la Stephen King, een dystopie waarin een medisch experiment faliekant afloopt en een literaire roman met tal van verwijzingen naar vooral Great expectations, het meesterwerk van Charles Dickens waarin een jonge wees hopeloos verliefd wordt op een geheimzinnig meisje en vele hindernissen moet overwinnen voor de liefde openbloeit.

Het verhaal, dat meer dan dertig jaar overspant, begint op 8 augustus 1984 wanneer de achtjarige Jack Thatch het graf van zijn ouders bezoekt die omkwamen bij een auto-ongeval.

Daar ontmoet hij Stella, een mysterieus meisje dat begeleid wordt door een norse vrouw.

Het meisje heeft een exemplaar van Great expectations bij zich en doopt hem meteen ‘Pip’, naar het mannelijke hoofdpersonage van Dickens. Zelf is ze vernoemd, zo vertelt ze, naar het vrouwelijke hoofdpersonage Estella.

Jack is zo geïntrigeerd dat hij haar niet kan vergeten. Exact een jaar later ontmoet hij haar opnieuw op dezelfde plaats, iets wat ook de jaren nadien gebeurt. Steeds wordt ze begeleid door dezelfde vrouw.

Een tweede verhaallijn gaat over een politie-inspecteur die bizarre moorden moet onderzoeken waarbij het lijkt alsof de slachtoffers verbrand zijn terwijl hun kleren ongeschonden bleven.

Daarnaast lezen we observaties van een groep wetenschappers die een jongeman in absolute isolatie houden.

Barkers meesterproef bevat een mix van herkenbare elementen uit de misdaadliteratuur, de horror en de sciencefiction en verwijst naar Dickens’ roman.

Er worden lijken opgegraven, mensen worden aangereden en hebben nadien geen schrammetje.

Er zijn geheime erfenissen in het spel, schimmige drugsdeals en door het verhaal banjert een geschifte huurmoordenaar die ‘Preacher’ wordt genoemd.

Toch is Augustus vooral een liefdesroman waarin een jongeman probeert te ontrafelen wie dat mysterieuze meisje toch is dat hem de boodschap ‘Red me’ toegestopt heeft.

Wanneer duidelijk wordt wat er speelt, vertelt Barker dit tegelijk subtiel, gruwelijk en ontroerend zodat je absoluut meegaat in de griezelige fantasie die hij je voorspiegelt. 

Augustus is een wervelende roman die talrijke mensen kan aanspreken die hun vooroordelen over de misdaadroman opzij durven te zetten.

Augustus


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven