Reuzegom – Sanda’s eerlijkheid is hem fataal geworden


De twee schachten die de Reuzegom­doop wel hebben overleefd, getuigden gisteren voor het eerst. Het kantelmoment van de doop: de proef met de goudvis.


De schachten op hun knieën naast de put, hun hoofden naar beneden. De proef met de levende goudvissen op dag twee is hét sacrale moment van de Reuzegom-doop. Zo staat het in het doopscript, zo gaat het al jaren.

Het is het moment in het veld in Vorselaar waarop schachten Victor, Christof en Sanda Dia – anderhalve meter van elkaar gescheiden – vol in the picture komen te staan. Dat terwijl de Reuzegommers, collectief in een halve cirkel verzameld, het clublied aanheffen. Even voordien zijn de lichten van een auto in het donker plots aangegaan.

Het opzet: elk om beurt een levende goudvis inslikken en vervolgens weer uitbraken door vissaus te drinken. Dat goedje is zo stinkend, getuigden schachten Christof en Victor, dat braken bijna onvermijdelijk is.

De twee kroongetuigen spraken gisteren voor het eerst in 3,5 jaar en omschreven de tweedaagse doop als ‘een grote waas’. Als iets dat je volledig op automatische piloot beleeft.

Met de vissaus als constante, in dit verhaal ook het moordwapen. ‘Voorzitter, u gaat over uw nek als u de geur van vissaus ruikt’, sprak schacht Christof plastisch. Hij speelde zelf vals door een deel van de bidon stiekem leeg te kappen.

‘Ik heb vals proberen spelen door de vis onder mijn tong te houden’, zei ook schacht Victor. ‘Maar ze hebben mij betrapt, waarna ik die vis opnieuw in mijn mond moest stoppen.’

Hoe de proef bij Sanda en co. verliep, zagen de twee niet. ‘We moesten nadien op handen en voeten terug naar de put. Het was heel donker, er was geen tijdsbesef.’

Victor situeert het moment van Sanda’s onherroepelijke aftakeling vlak nadien. ‘Sanda begon toen vreemd te doen. Dat is het punt waarop het echt fout is gegaan.’

Schacht Christof beaamde. ‘Wij zaten stil in de put, maar Sanda begon bizarre geluiden uit te kramen.’ Ook hij had in de waas van die tweede dag niet echt in de gaten hoeveel vissaus Sanda net voordien precies hadden moeten drinken. ‘Wel zeker: dat Sanda enorm veel vissaus heeft gedronken bij die visjesproef.’

De twee schachten die samen met Sanda Dia werden gedoopt, bij de start van het proces vorige week.  Sven Dillen

De drie schachten waren er op dat ogenblik alle drie slecht aan toe, bleek uit hun getuigenissen. ‘We waren extreem verkleumd van de koude’, zeiden ze. ‘Het was een beetje ieder voor zich.’

Christof getuigde dat het zo koud was dat hij eerder al had gevraagd om op hem te urineren. Het drietal kreeg ook Aquarius aangereikt, al lijkt het onwaarschijnlijk dat ook Sanda nog dronk. Op een foto, gemaakt door commilito Randi, is te zien hoe Sanda bewusteloos in de gracht ligt.

‘Waarom zeg jij dat jij het hardst bent aangepakt, maar is het mijn zoon die dood is?’
Papis Dia – Vader Sanda Dia

Kampvuur

Nadat de commilito’s het drietal ‘een kwartier, twintig minuten’ alleen hadden gelaten in de donkere, natte put, bleek voor het eerst echt dat Sanda Dia’s toestand levensbedreigend was, zeiden ze. Waarna de twee schachten alarm sloegen en geneeskundestudent Kelter samen met Randi poolshoogte kwam nemen.

Het waren Christof en Victor zelf die hun medeschacht vervolgens naar het kampvuur moesten dragen. ‘Niemand wilde ons helpen.’ Onderweg struikelden ze met de bewusteloze Sanda.

Volgens Christof konden hij en Victor nog zelf stop zeggen. ‘Op het moment dat we Sanda uit de put droegen, was er van stop zeggen bij hem geen sprake meer.’

Aan het kampvuur, vlak bij Blokhut Cardon, legden ze hun bewusteloze medeschacht neer. Wat ze niet wisten, is dat ze Sanda Dia nooit meer levend zouden terugzien. ‘We dachten net dat hij in veilige handen was.’

Beide witte schachten ontkrachten maandag dat Sanda harder werd aangepakt, en al zeker niet wegens zijn huidskleur. Christof zei net dat hij het gevoel had harder te worden geviseerd. Waarna Papis Dia, vader van Sanda, plots recht­sprong en zich rechtstreeks tot Christof richtte:

‘Waarom zeg jij dat jij het hardst bent aangepakt, maar is het mijn zoon die dood is?’

In de zaal kon je een speld horen vallen.

Een verraste schacht draaide zich om en sprak ‘mijnheer Dia’ aan. ‘Omdat ik veel groter ben, veel zwaarder en omdat ik vals heb gespeeld. Sanda’s eerlijkheid is hem fataal geworden.’

De twee schachten bleken mondige kerels, vele malen mondiger dan tijdens hun bezoekje, vlak na Sanda’s dood op 7 december 2018. Toen bleef de familie vooral achter met heel veel vragen over wat er nu precies gebeurd was.

Victor, destijds ook twee dagen opgenomen in het ziekenhuis, gaf tijdens zijn getuigenis ook toe in een moeilijke positie te zitten: enerzijds burgerlijke partij en door het openbaar ministerie beschouwd als slachtoffer, anderzijds nog steeds bevriend met een deel van de commilito’s.

‘Een zekerheid: ik zou het honderd procent zeker nooit meer doen.’

Wie riskeert welke straf?

  • Schachtentemmer Janker riskeert een celstraf van 60 maanden, een geldboete van 8.000 euro en de ontzetting uit de rechten voor een periode van vijf jaar.
  • Praeses Zaadje riskeert een celstraf van 50 maanden, een geldboete van 8.000 euro en de ontzetting uit de rechten voor een periode van vijf jaar.
  • Strontvlieg, Shrek, Flodder, Kletsmajoor, Placebo riskeren een celstraf van 30 maanden, een geldboete van 8.000 euro en de ontzetting uit de rechten voor een periode van vijf jaar.
  • Pronker, Rafiki, penningmeester Sondage, Ketter, zedenmeester Protput, Randi, Remork, Wally, Paterberg, Rustdag riskeren een celstraf van 24 maanden, een geldboete van 8.000 euro en de ontzetting uit de rechten voor een periode van vijf jaar.
  • Igean riskeert een celstraf van 18 maanden, een geldboete van 4.000 euro en de ontzetting uit de rechten voor een periode van vijf jaar. (kma)
Blokhut Cardon in Vorselaar, waar de fatale doop plaatsvond. Kris Van Exel

Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de Sanda Dia pagina


Scroll naar boven