Davos – Colruyt-telg en honderden andere miljonairs vragen om zwaarder belast te worden


Honderden miljonairs vragen aan de wereldleiders in Davos om werk te maken van een vermogensbelasting. De Belg Jan Colruyt is een van hen.

Ruben Mooijman – De Standaard


Jan Colruyt, een telg van de gelijknamige supermarkt-dynastie, heeft zich aangesloten bij een groep van zo’n driehonderd miljonairs om zwaarder belast te worden.

Colruyt is een van de ondertekenaars van een open brief die de groep aan de wereldleiders richt die momenteel bijeen zijn op het Wereld Economisch Forum in Davos.

Jan Colruyt zit daarmee op één lijn met de PVDA, die een rijkentaks al jarenlang in haar programma heeft opgenomen.

De Colruyt-groep werd afgelopen weekend nog door de linkse partij van belastingontwijking beschuldigd.

“We zijn verrast dat u nog altijd geen antwoord hebt gegeven op een eenvoudige vraag: wanneer zult u extreme rijkdom belasten?”

Daarmee openen de miljonairs hun open brief.

“Als de verkozen vertegenwoordigers van de leidende economieën in de wereld geen stappen zetten om de dramatische stijging van de economische ongelijkheid aan te pakken, zullen er blijvende catastrofale consequenties zijn voor de samenleving.”

De brief is een initiatief van het platform Proud to pay more, waar belastingvriendelijke miljonairs uit de hele wereld zich bij aangesloten hebben.

Het gaat om de Patriotic Millionaires uit de Verenigde Staten, hun zusterorganisatie uit het Verenigd Koninkrijk, de Europese organisatie Tax Me Now en de Millionaires for Humanity, met leden uit alle windstreken.

Ook Oxfam, dat elk jaar de extreme rijkdom in een ongelijkheidsrapport aanklaagt, maakt deel uit van het platform.

Op het eerste gezicht zijn er geen Belgen bij de ondertekenaars van de brief. Maar Jan Colruyt staat gerangschikt onder de Zwitserse ondertekenaars, omdat hij in dat land woont.

In het dorp Lichtensteig beheert hij de filantropische Stiftung Pro Creatura. Die bezit volgens gegevens van beurstoezichthouder FSMA 146.755 aandelen van Colruyt, goed voor een vermogen van iets meer dan 6 miljoen euro.

Jan Colruyt is een neef van Colruyt-voorzitter Jef Colruyt, en een broer van impact-investeerder Piet Colruyt.

Jan Colruyt ervaart zijn achternaam en afkomst eerder als een last dan een lust, zei hij jaren geleden in een interview in het Zwitserse tv-programma Fenster zum Sonntag.

Als belastingvriendelijke miljonair bevindt Jan Colruyt zich in goed gezelschap.

De Amerikaanse Disney-erfgename Abigail Disney heeft de oproep ook ondertekend, net als BASF-erfgename Marlene Engelhorn. Die kwam vorige week in het nieuws omdat ze 90 procent van haar fortuin gaat weggeven, om zo het ontbreken van vermogens- en erfbelasting te compenseren.

Het geslacht Rockefeller is vertegenwoordigd door filantrope Valerie Rockefeller.

Ook auteur Rutger Bregman, die in Davos eerder al een oproep deed om meer belastingen te betalen, heeft getekend.

Bregman is dankzij het succes van zijn boeken intussen zelf miljonair.

Van zijn bestseller De meeste mensen deugen zijn anderhalf miljoen exemplaren verkocht.


Ook BASF-erfgename Marlene Engelhorn, die vorige week nog bekendmaakte dat ze 90 procent van haar fortuin wil weggeven, schaarde zich achter de oproep.  © afp

Lees ook

Brits journalist Martin Wolf – Er wacht ons een catastrofe als we dom genoeg zijn om ze toe te staan
Paul Goossens – De ongelijkheid is in België veel groter dan we dachten

Lees andere berichten in deze categorie


Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven