Sanda Dia – Wat we kunnen verwachten van het proces-Reuzegom


Vandaag begint, met veel vertraging, het proces rond de dood van Sanda Dia. Bijna 3.5 jaar na het noodlottige doopritueel moeten 18 leden van de studentenclub Reuzegom zich verantwoorden voor de rechter.


Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar na de wraking, het bijkomende onderzoek en de uitgebreide media-aandacht moeten de achttien leden van de Leuvense studentenclub Reuzegom zich vanaf vandaag komen verantwoorden voor de rechtbank in Hasselt.

1. Wat weten we over de zaak?

Sanda Dia (20) was derdejaarsstudent burgerlijk ingenieur in Leuven, toen hij zich eind 2018 aansloot bij de studentenclub Reuzegom. Dat kwam als een verrassing voor zijn dichte vrienden, want Reuzegom had niet de beste reputatie.

De leden waren afkomstig uit de rijkere buurten in rand van Antwerpen en gedroegen zich daar ook naar. De club was al gekend door het wangedrag van hun leden in het Leuvense uitgaansleven, hun ontgroeningsrituelen waren notoir veeleisend.

Dia moest dag in, dag uit paraat staan voor de leden van Reuzegom, en zou heel wat vernederende en zelfs racistische opmerkingen hebben moeten verteren. Maar Dia zette door, in de hoop dat het lidmaatschap van Reuzegom hem in de toekomst een sterk netwerk zou opleveren.

Het hoogtepunt van dat ontgroeningsproces was een tweedaagse doop. Dia zou het niet overleven. Op 7 december 2018 overleed de zoon van een Senegalese vader en een Vlaamse moeder in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen aan een acuut hersenoedeem, een zwelling van de hersenen, door een teveel aan zout in het lichaam.

Hij was in de avond van 5 december naar een ziekenhuis in Malle gebracht door leden van de studentenclub. Zijn lichaamstemperatuur was nog slechts 27 graden en hij reageerde niet meer. Eens in het ziekenhuis, moest hij onmiddellijk gereanimeerd worden.

De voorgaande twee dagen was Dia, samen met twee andere schachten, blootgesteld aan vernederende rituelen, extreme hoeveelheden alcohol, koude temperaturen en walgelijke maaltijden.

De ‘schachtenpap’ bestond onder andere uit een mengsel van levende vissen, een fijngemalen muis, zure melk en pikante pepers. Die moest ingeslikt worden samen met grote hoeveelheden zoute vissaus.

Het is dat hoge zoutgehalte dat hem uiteindelijk fataal werd. Volgens de wetsdokters had Dia op het moment van overlijden het equivalent van 4 liter zeewater opgedronken.

2. Waarvoor moeten de beklaagden zich verantwoorden?

Na een gerechterlijk onderzoek dat zo’n twintig maanden aansleepte, stuurde de raadkamer van Hasselt, in augustus 2021, 18 aanwezige Reuzegomleden door naar de correctionele rechtbank.

Zij staan vanaf vrijdag in Hasselt terecht voor het toedienen van schadelijke stoffen, mensonterende behandeling, onopzette­lijke doding en schuldig verzuim. In theorie riskeren ze celstraffen tot 15 jaar, maar het is zeer waarschijnlijk dat het parket niet de maximale straf zal vragen.

Het dossier heeft ook veel vragen over racisme naar boven gebracht. Dia zou het zwaarder te verduren hebben gekregen dan de andere twee schachten omwille van zijn Afrikaanse afkomst. Voor de doop zelf zijn daar geen aanwijzingen voor. Maar in de aanloop naar de doop zou Dia wel bespot zijn wegens zijn huidskleur.

Het openbaar ministerie heeft beslist om het aspect van discriminatie niet toe te voegen aan de vordering. De beklaagden verzetten zich overigens fel tegen de racisme-aanklacht aan hun adres.

3. Waarom heeft het zo lang geduurd?

Al van in het begin stootte het onderzoek op problemen. Onmiddellijk na de doop besloten de Reuzegommers zo veel mogelijk bewijs te doen verdwijnen. De kamer van Dia, waar de drie schachten de nacht voordien hadden geslapen, werd in allerijl opgeruimd. De Whatsappgroep van de club werd opgekuist en de website ging zelfs van het internet.

Het dossier lag eerst in Antwerpen, maar werd vrij snel naar Hasselt verplaatst. Een van de beklaagden is immers de zoon van een prominente Antwerpse rechter. Elke schijn van partijdigheid moest worden vermeden.

Eenmaal voor de rechtbank, werd de zaak opnieuw verschillende keren uitgesteld. De verdediging vroeg bijkomende onderzoeksdaden, om na te gaan of er geen medische fouten gemaakt werden bij de medische behandeling van Dia.

Advocaat Joris Van Cauter die opkomt voor een van de Reuzegommers, diende een wrakingsverzoek in tegen de voorzitster van de rechtbank. Volgens hem toonde ze zich vooringenomen in haar communicatie. Het hof van beroep was het daar niet mee eens.

Een van de bijzitters in de rechtbank moest zich wel terugtrekken, omdat hij werkt voor de KULeuven. De universiteit had de Reuzegommers al tot twee keer toe sancties opgelegd. In oktober vorig jaar passeerden de medische experts over de doodsoorzaak van Dia.

4. Wat kunnen we verwachten?

Het proces gaat van start met het horen van de 18 beklaagden door de voorzitter van de raadkamer. Later zal het openbaar ministerie de vordering publiek maken. Ook al komt het proces voor een correctionele rechtbank, en niet voor een assisenhof, is er veel tijd uitgetrokken om de beklaagden en de burgerlijke partijen te horen. Met 18 beklaagden en 13 burgerlijke partijen zal dat wat tijd vergen. Het proces zal minstens een week duren. De uitspraak volgt een maand later.

Sanda Dia. rr

Archief

Als dorpsgenoot van Sanda Dia en uit respect voor de vader, moeder, broer, familieleden en vrienden van Sanda, heb ik de zaak Sanda Dia van bij het begin opgevolgd. Hieronder kan je een zoekterm invoeren om het archief van de vele berichten te raadplegen.



Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de Sanda Dia pagina


Scroll naar boven