Artificiële Intelligentie – AI bedenkt en schrijft uw teksten op eenvoudig verzoek


Met artificiële intelligentie kun je met verbluffend gemak prima teksten van allerlei slag genereren. Ligt wie van zijn pen leeft straks werkloos in de hangmat, terwijl hij een door de computer gecomponeerde roman leest?

Dries De Smet – De Standaard


Met AI kun je niet alleen teksten genereren, maar ook tekeningen.


Het zijn heerlijke stukjes van Hans Cottyn en Dalilla Hermans, op ­pagina 3 van De Standaard. Maar als ze van hun welverdiende vakantie genieten, kunnen we hen dan voortaan niet vervangen door wat artificiële intelligentie (AI)?

Dus, beste AI-tekstgenerator:

‘Vertel een persoonlijke gebeurtenis, met een portie humor en een vleugje filosofie. Bonuspunten als je een dier vermeldt.’

Meteen krijgen we een anekdote over een eekhoorn die een hoed steelt, en hoe dat ons tot nederigheid noopt (zie het resultaat hieronder).

Het sterke staaltje is geen toevalstreffer.

  • Wilt u liever een opiniestuk over het Zweedse covidbeleid dat Belgische journalisten een prikje uitdeelt?

  • Een weekmenu met seizoensgroenten, inclusief recepten?

  • Een editoriaal over de ontslagen bij de VRT?

Lees het voorbeeld hieronder en oordeel vooral zelf.

In enkele seconden

Het resultaat zijn allemaal teksten die in nauwelijks enkele seconden gemaakt zijn met OpenAI.

Het bedrijf, ooit mede opgericht door Elon Musk, heeft met stille trom deze week een nieuwe versie gelanceerd van zijn toepassing om met artificiële intelligentie automatisch teksten te genereren. Toeters en bellen waren niet nodig, want het gonsde meteen op sociale media.

Een reuzenstap voorwaarts is het niet, maar de teksten zijn nog beter geworden, een opdracht ­geven is nog makkelijker en je kan ook chatten.

Met GPT-3.5 kun je ook langere teksten genereren. Voor de eerste opzoekingen is OpenAI gratis, daarna betalend.

‘Scholen gaan er maar beter van uit dat deze technologie al gebruikt wordt’

Tim Surma
Thomas More Hogeschool

Wat de tekstgenerator genereert, is zeker niet perfect. Maar de kwaliteit is doorgaans zo hoog dat je nog moeilijk achterhaalt dat de teksten niet door een mens ­geschreven zijn.

‘De kwaliteit was al langer heel goed, maar dat bleef een beetje verborgen voor het grote publiek’, zegt Thomas Winters, die aan de KU Leuven doctoreert over creatieve AI.

‘Nu is het nog net iets indrukwekkender.’

Dat uit de tekstgenerator goede en consistente teksten komen, is des te opmerkelijker als je weet welke technologie erachter steekt, zegt Walter Daelemans, prof. Computertaalkunde aan de UAntwerpen.

‘Wat hij eigenlijk doet, is niet meer dan het volgende woord voorspellen. Dat leert hij door héél veel teksten te analyseren.

´Het is ­bizar dat zo’n eenvoudig trainingssysteem zulke interessante resultaten kan opleveren.’

Het geheim lijkt eenvoudig: meer is beter.

‘Dat zien we bij bijna alle AI-systemen: hoe meer parameters en hoe groter de capaciteit, hoe beter het resultaat. Al helpt het ook om gerichter te trainen met een selectie van beter geschreven teksten’, zegt Winters.

Geslaagd in tien seconden

Scholen kijken maar beter uit hun doppen, zegt Tim Surma, directeur van het expertisecentrum effectief leren (Thomas Moore).

‘Het zijn heel knappe werkstukken.’

In een handomdraai krijg je een essay waarmee je met vlag en wimpel slaagt.

‘Scholen gaan er, net als bij andere technologieën, maar beter van uit dat ze al gebruikt worden.’

Ze kunnen drie kanten op, denkt Surma.

  • De taak ter plekke laten maken, zonder toegang tot AI.

  • Achteraf controleren op AI-hulp, zoals dat ook met plagiaat gebeurt.

  • Of het omarmen, zodat er betere teksten geschreven kunnen worden.

Zoals er vandaag ook automatische vertalingen en spellingcorrecties ­gebruikt worden.

‘An Rene Magritte style painting of a squirl wearing a hat.’ Dall-e

Zijn diegenen die van hun pen leven – auteurs, columnisten, speechschrijver, journalisten, copywriters een vogel voor de kat? De experts zien het zo zwart niet in.

‘AI kan natuurlijk niet echt denken, en bij langere teksten merk je hallucinaties op: het wordt na verloop van tijd repetitief of zinloos’, zegt Daelemans.

Wie schrijft, kan er net zijn voordeel mee doen.

‘We hebben al een explosie gezien van copywriting-apps. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond’, zegt Winters.

‘Ze worden op twee manieren gebruikt. Ze kunnen bestaande teksten beter maken, door de stijl of grammatica aan te passen. Of ze kunnen zelf een tekst genereren.

Stel dat je een blogpost wil schrijven, dan kan AI je inspireren door gestructureerd voorstellen van structuur en tekst te genereren’, zegt Winters.

‘Het zal eerder tot ­cocreatie leiden dan mensen wegconcurreren.’

Maar levert artificiële intelligentie ook echt nieuwe ideeën op, of herkauwt ze vooral wat ze op het wereldwijde web gelezen heeft?

‘Ze kan prachtige dingen maken, maar heeft geen echte intelligentie. AI hercombineert op een verrassende manier dingen die ze heeft opgepikt’, zegt Daelemans.

‘Maar werkt het bij ons wel anders? Hebben wij ook geen grote database van wat we gelezen en gezien hebben? Associëren wij ook niet? En waarom worden de nieuwe combinaties die wij bedenken dan wel als creatief gezien?’

Hoe dan ook mag de hangmat nog even in de kast blijven.

Vult u even aan, GPT-3.5?

‘Ik denk dat het tijd is om naar buiten te gaan en te genieten van het zomerweer!’

Na u, GPT-3.5.


CURSIEF VAN DE TEKSTGENERATOR

De opdracht aan de AI-tekstgenerator was:

‘Vertel een persoonlijke gebeurtenis, met een portie humor en een vleugje filosofie. Bonuspunten als je een dier vermeldt.’

Eekhoorn

Gisteren was een van die dagen waarvan je denkt dat ze relatief saai zullen zijn, maar dan vol verrassingen blijken te zitten. Toen ik mijn hond uitliet in het park, rende een eekhoorn op me af en griste mijn hoed van mijn hoofd! Hij rende weg, zonder hoed en een beetje verbijsterd.

Het was een moment waar ik alleen maar om kon lachen, zowel om de absurditeit van de situatie als om het besef dat, hoezeer we ook denken dat we ons leven onder controle hebben, soms neemt de natuur het over.

We denken misschien dat we de leiding hebben, maar in werkelijkheid rijden we gewoon mee. Toch moest ik toegeven dat de eekhoorn behoorlijk slim was en ik kon niet kwaad op hem zijn. Hij deed gewoon wat natuurlijk is, en hij was dapper genoeg om gebruik te maken van een kans.

Bovendien heb ik zelf ook wel eens in zo’n situatie gezeten – soms moet je er gewoon voor gaan!

Uiteindelijk kreeg ik mijn hoed terug, hoewel hij wat meer tandafdrukken had dan toen ik hem die ochtend voor het eerst uit de kast haalde. Maar dat geeft niet; het is een herinnering dat het leven vol verrassingen zit, soms grappig, soms eng, maar allemaal de moeite waard om even de tijd voor te nemen.

Aan het eind van de dag was ik dankbaar voor het onverwachte avontuur en de herinnering dat, ook al denken we dat we de baas zijn, de wereld om ons heen vaak wemelt van zijn eigen soort wildheid. En als we geluk hebben, mogen we er soms deel van uitmaken.


Met AI kun je niet alleen teksten genereren, maar ook tekeningen. Deze passen wonderwel bij de column. Dall-e


Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven