Britt Lambrecht – Het gemis wordt alleen maar groter


Al meer dan drie jaar moet Britt Lambrecht haar broer Bjorg missen. Soms gaat ze rijden op zijn koersfiets, die nu haar fiets is. En vanaf 1 januari werkt ze als diëtiste voor zijn ex-ploeg. ‘Ik weet dat er moeilijke momenten komen.’

Jan-Pieter de Vlieger – De Standaard


‘Soms denk je: die feestdagen hoeven niet’

Britt Lambrecht
Zus van Bjorg


Ze is net terug van Houffalize, na een weekje teambuilding met ­Lotto-Dstny. De kennismaking met de ploeg is geweldig meegevallen.

‘Plezant. Echt een losse sfeer’, zegt Britt Lambrecht (22). ‘Je ziet hoe de renners zich amuseren en samen onnozel doen. Dat herkende ik heel erg van Bjorg. Hij had dat zotte ook.’

Al drie jaar moet ze haar broer missen. Ze zat in het eerste jaar voeding en dieetkunde en was aan het studeren voor de examens, toen ze op Facebook een berichtje zag: valpartij Bjorg Lambrecht in de Ronde van Polen.

‘Ik wist dat het niet goed zat. Nergens op gebaseerd, maar ik voelde dat gewoon. Van alles wat in de uren en dagen nadien is gebeurd, weet ik eigenlijk niets meer.’

‘We hadden als broer en zus een uitzonderlijke band. Wisten alles van elkaar. Hier in de zetel zaten we ’s avonds te praten, soms zo lang dat mama naar beneden kwam.

‘Het is middernacht, misschien moeten jullie ook maar eens gaan slapen.’ (lacht)

Open wonde

‘Het gemis wordt alleen maar groter. Straks is het Kerstmis, iets waar we vroeger heel erg naar uitkeken. Nu zetten we zelfs geen kerstboom meer.

‘Soms denk je: feestdagen hoeven voor mij niet.’

Britt Lambrecht

‘Vroeger waren we als gezin best gelovig, maar dat is gedaan. Het ongeval van Bjorg is onrechtvaardig, iets dat je op geen enkele manier een plaats kan geven.’

Op stage met de Lotto-ploeg voelde ze dat het ongeval ook daar een pijnlijke open wonde blijft. Veel van de huidige renners hebben nog met Bjorg gekoerst, maar toch is ze heel weinig over hem aangesproken.

‘Alleen Andreas Kron en Jasper De Buyst, eigenlijk. Iedereen weet wel wie ik ben, maar het is natuurlijk geen makkelijk onderwerp.’

‘Fietsen ben ik pas beginnen te doen na Bjorgs ongeval. Het helpt mij in het verwerkingsproces’

Britt Lambrecht

Erover praten vindt ze zelf – meestal – geen probleem.

‘Het varieert van dag tot dag. Vandaag lukt het goed, maar er zijn dagen dat ik er niks over kan zeggen. Vooral over het ongeval zelf dan.

‘Leuke herinneringen, de anek­dotes, daar praat ik graag over. Zodat we Bjorg blijven herinneren.’

In de woonkamer kun je niet om de grote witte teddybeer heen die in de hoek staat naast de deur. Matchbox 143 staat erop, de bijnaam van Bjorg Lambrecht en zijn rugnummer in de Ronde van Polen. Over de poot van de beer ligt een wit T-shirt.

Bjorg was slordig’, zegt Britt. ‘Hij liet zijn kleren overal rondslingeren. Dat T-shirt is het laatste dat hij gewoon op de grond had achtergelaten. We hebben die dan maar laten liggen.’ (lacht)

‘Zijn koersfietsen staan ook nog altijd in de garage. Eén ervan is nu die van mij geworden.

‘Fietsen ben ik pas beginnen te doen na zijn ongeval.’

Britt Lambrecht

‘Het helpt mij in het verwerkingsproces. Op een moeilijke dag ga ik fietsen en dan voel ik mij nadien mentaal een stuk beter. Op zijn fiets voel ik me verbonden met Bjorg. Ik passeer dan ook altijd even langs het kerkhof.’

Mooi verhaal

Dit jaar kreeg ze de kans om voor Lotto-Dstny te werken. Als laatstejaarsstudente dieetkunde deed ze haar stage bij voedings­expert ­Gino Devriendt, die behalve AA Gent en de Red Flames ook de Lotto-ploeg adviseert.

‘Ik heb even over zijn voorstel moeten nadenken, maar uiteindelijk snel besloten om het te doen. Dit is de job die ik altijd heb gewild.’

‘In mijn omgeving reageert iedereen positief. Mijn ouders weten dat de koers mijn passie is. Mijn ma vindt het knap dat ik het aandurf om tussen al die mannen te werken. (lacht) 

‘Ook Carmina, die de vriendin was van Bjorg, zegt dat ze heel trots is op mij.’

Dat Bjorg zelf het een goed idee zou vinden, lijdt geen twijfel.

‘Het is door hem dat ik dieetleer ben gaan studeren. Ik heb na het middelbaar lang gezocht naar wat ik wilde doen. Ik volgde handel, met veel boekhouden, maar weinig wetenschappen. Terwijl je in dieetleer veel chemie, fysica en statistiek hebt.

‘Dat schrok me af, maar Bjorg heeft me overtuigd het toch te proberen. Hij wist dat koers ook mijn passie was. En dat voeding alleen maar belangrijker zou worden.’

Haar diploma heeft Britt op zak, maar ze blijft zich bijscholen.

‘Ik wil van alles op de hoogte zijn, want je mag ervan uitgaan dat renners al die dingen ook lezen. Mijn rol is dan om aan te geven wat wetenschappelijk onderbouwd is en wat niet. Dat leer je ook in de opleiding: hoe je die schifting maakt.’

Nog een duidelijk punt aan het eind van het interview.

‘Ik lees op Twitter: ze krijgt de job vanwege haar broer. Niet dus. Ik ben aangenomen omdat ze geloven in mijn capaciteiten als diëtiste. Louter als zus van heb ik bij de ploeg niks te zoeken.

‘Dat hebben ze bij mijn aanwerving ook met zoveel woorden gezegd: We vinden het een mooi verhaal, maar we geloven vooral in wat je de ploeg kan bij brengen.

‘Ja, je mag het een mooi verhaal noemen, al is het natuurlijk ook heel dubbel. Want de bedoeling was om nu samen bij Lotto-Dstny te zitten. Voorlopig is het allemaal heel plezant geweest, maar ik weet dat er ook moeilijke momenten gaan komen.

‘Koersen waar ik me zal afvragen: hoe was het geweest met Bjorg erbij?


Britt Lambrecht: ‘We hadden als broer en zus een uitzonderlijke band. Wisten alles van elkaar.’ Beeld Simon Mouton

Lees ook

Vul hieronder de zoekopdracht Gezondheid in en vind meer berichten.


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven