Cultuurprotest – Iemand de schepen nog gezien


‘Waar is Nabilla?’, riepen de demonstranten voor de poorten van de Ant­werpse gemeenteraad maandagavond. Het is een vraag die schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud steeds meer achtervolgt.

Geert Sels – De Standaard


Er liggen dit najaar veel bananenschillen op de weg van Nabilla Ait Daoud (N-VA) en ze is er niet zo ­bedreven in om ze te ontwijken.

De Antwerpse schepen van Cultuur weigerde begin september het gedicht dat stadsdichter Ruth Lasters met haar leerlingen had geschreven, ‘omdat het leest als een politiek manifest’. Consternatie alom.

Daarna trimde de stad Antwerpen haar budgetten bij, maar was er nergens zoveel commotie als over Ait Daouds ­beslissing om de projectsubsidies te schrappen.

Cocktailschepen

En dan was er maandagavond ­acteur Mark Tijsmans, nota bene een partijgenoot, die bekendmaakte dat hij zijn politiek mandaat als gemeenteraadslid voortijdig stopzet, uit onvrede met het cultuurbeleid van de stad. Volgens hem vertoont dat te weinig visie en knowhow.

‘Ik ben de communicatie van de stad zo beu’, zegt hij aan deze krant.

Tijsmans bedoelt eerder het ­gebrek aan communicatie. Drie jaar heeft hij geprobeerd een ­gesprek met de schepen te voeren, maar verder dan kabinetsmedewerkers is hij nooit geraakt.

‘Als ­acteur dacht ik een brug te kunnen vormen tussen de culturele wereld en de N-VA’, zegt hij. ‘Dat is niet ­gelukt. Een brug? We zijn zelfs nooit begonnen aan de pijlers.’

Daarmee vertolkt hij vanuit de buik van de N-VA een ongenoegen dat elders al langer knaagt. Volgens die stemmen speelt het beleid soloslim en opereert het vanuit de beslotenheid van de kabinets­vertrekken. Vandaaruit worden de beslissingen het veld in gekatapulteerd.

De schepen wordt verweten een handpop van hogere krachten te zijn en heeft het daarom lastig om alles uitgelegd te krijgen. Om daaraan te ontsnappen geeft ze niet thuis, luidt de kritiek.

‘Waarom aanvaardt de stad dat er een compleet onbeslagen figuur op die stoel zit?’

Tom Lanoye 
Auteur

Na tien jaar is van Nabilla Ait ­Daoud het beeld ontstaan van een politica met een groot netwerk, van iemand die vaak in het openbaar verschijnt. Ze is eerder de schepen van de Openingen en de Obligate Speeches.

‘De cocktailschepen’, wordt ze weleens genoemd.

Maar als het lastig wordt, is ze onzichtbaar. Ze gaat het debat uit de weg en is niet aanspreekbaar.

‘Ze had met die jonge kunstenaars moeten ­praten’, zegt Tijsmans. ‘Dan was al die heisa voorkomen.’

‘Sinds de schrapping van de ­projectsubsidies bekendgemaakt werd, hebben we de schepen niet meer gezien’, zegt Greet Vlegels van het Antwerps Kunstenoverleg (AKO). Er was een overleg op het ­kabinet, maar daar was de schepen niet bij.

Marc Verstappen, directeur van kunstencentrum De Studio, stuurde een vlammende open brief toen Ait Daoud paste voor een debat met hem op regiozender ATV.

‘Ze verschijnt in het openbaar met netjes geprepareerde voorleesteksten. Maar een discussie? Liever niet.’

Waar komt die huiver om te twisten vandaan? Voor schrijver Tom Lanoye is het een blijk van onkunde.

‘Het is toch godgeklaagd als je er zelfs niet in slaagt om met een partijgenoot in gesprek te gaan? En wat een amateurisme om zelfs niet een paar zinnen te kunnen wisselen met iemand uit de cultuurwereld.

‘Het stadsgedicht van Ruth Lasters weigeren was symptomatisch. Waar zijn ze bang voor? Antwerpen pakt uit met zijn grote cultuurpatrimonium. Waarom aanvaardt de stad dan dat een compleet onbeslagen persoon op die stoel zit?’

Isolatiemodus

Volgens Niel Staes, gemeenteraadslid van Groen, is Ait Daoud in isolatiemodus.

‘In haar eerste ­legislatuur gaf de schepen haar stedelijke administratie veel ruimte. Nu is er weinig overleg met andere spelers. Alles wordt op haar kabinet bedisseld en ze volgt gedwee.’

Tot ergernis van wie ze te slikken krijgt, komen veel van die ­beslissingen uit de lucht vallen.

‘Het kabinet had tegen de jonge kunstenaars kunnen zeggen wat het van plan was met de projectsubsidies’, zegt Tijsmans.

‘Ziehier ons beleid. Hoe zien jullie dat? Een ­delegatie ontvangen als de beslissing al genomen is, dat is mosterd na de maaltijd. Dat is geen gesprek.’

Het kabinet van Ait Daoud wenste gisteren niet te reageren.

Ait Daoud wordt weinig aanspreekbaar bevonden. Jan Van der Perre

Lees ook

Vul hieronder de zoekopdracht Cultuurprotest in en vind meer berichten.


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven