Reuzegom – De stiefmoeder van Sanda neemt het woord


Op de zesde dag van het Reuzegom-proces krijgt Ousmane Dia, de vader van Sanda Dia, als eerste het woord. Vervolgens spreekt de parnter van Ousmane Dia de zaal toe.

De MorgenAls steun en eerbetoon aan Sanda Dia, zijn vader Papis Dia en gans de familie
hebben we de zaak Sanda Dia gevolgd vanaf 7 december 2018 tot vandaag.

Je kan een overzicht vinden van vele krantenartikels, boeken en podcasts in het

In memoriam Sanda Dia

Lees alle berichten over: Sanda Dia

Rust zacht Sanda

#JusticeForSanda


‘Ik ben bang dat mijn man zichzelf iets aandoet’

Partner van Papis Dia


“Ik ga me voorstellen, ik ben de stiefmoeder van Sanda. Ik vind dat een heel lelijk woord, want Sanda heeft een mama en een papa. Een broer met wie hij een heel intense band had. Ik moest aan de kar trekken, omdat mijn man het niet meer kan.

“Er is geen groot of klein verdriet. Er is geen terecht of onterecht verdriet. Verdriet kan je leven bepalen. Ik heb een zoon die even oud is als Sanda. Het is confronterend.

“De laatste keer dat al onze kinderen samen waren was op Sanda’s 20ste verjaardag. We waren trots en dan baf… was het weg. 

“Elke kerst, elk behaald diploma. Elk gesprek verwijst naar Sanda. Alles verwijst naar dat verdriet. Met dat verdriet komt ook angst. Ik ben bang dat mijn man zichzelf iets aandoet.

“Vorige week zei hij nog: ik ga me iets aandoen. Ik hoop dat hij dat niet gaat doen. Ik wil geloven dat we het te boven komen, maar ik ben bang om te gaan werken, omdat ik niet weet in welke toestand ik hem ga vinden als ik terug kom.

“We hebben heel veel steun gekregen van mensen die we niet kennen. We hebben hier vorige week gezeten. Ik moet zeggen dat jullie heel intimiderend zijn. Zo’n twintig toga’s recht voor ons. We weten ook dat er mensen achter de toga’s zitten, maar sommige toga’s waren echt alleen maar toga’s.” 

‘Ik wil dat het stopt, het gevoel dat wij zelf terechtstaan’ 

“Ik ben zeker van één ding. Ik ben een kleuterjuf en ik werk met doelen, ik heb een doelenboek mee. Daar moet ik met vijfjarige kleuters aan werken. Ik kan niet begrijpen dat die niet zijn toegepast.

“Hier staat het: kleuters kunnen situaties herkennen die slecht zijn voor de gezondheid.

“Kleuters moeten giftige of niet-eetbare producten kunnen herkennen. Als die simpele kleuterdoelen waren herkend, dan hadden wij hier niet gestaan.

“Ik vind het moeilijk dat wij in sommige contexten waarden opzij mogen zetten. Ik zeg als opvoeder: hou vast aan uw normen en waarden. Anders mag je iemand gewoon de dood injagen.

“Ik geloof dat de jongens hier oprecht spijt hebben. Maar voor mij is er meer nodig dan een knuffel en een koffie. Nu wil ik Sanda loskoppelen van de zaak-Reuzegom.

“Ik wil Sanda herdenken voor wie hij was. Ik wil dat het stopt, de toga’s. Het gevoel dat wij zelf terechtstaan.

“Ik wil ook bouwen. Wij moeten met alles herbeginnen, daar wil ik nu energie in steken.

“Ik heb nog één boek bij, voor ons is het bijna heilig. Het is het boek van de vrienden van Sanda.

“Enkel foto’s waarop hij plezier heeft. Nergens een waarop hij rijp is voor de vuilbak.” 

De partner van Papis Dia

Lees ook

Lees alle berichten over Sanda Dia

Reuzegom – Ousmane Dia, de vader van Sanda neemt het woord
Sanda Dia – 18 Reuzegomleden spreken morgen op het proces – Wie zijn ze?

Bron: De Morgen

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven