Reuzegom – Ousmane Dia, de vader van Sanda neemt het woord


Op de zesde dag van het Reuzegom-proces krijgt Ousmane Dia, de vader van Sanda Dia, als eerste het woord. 

De MorgenAls steun en eerbetoon aan Sanda Dia, zijn vader Papis Dia en gans de familie
hebben we de zaak Sanda Dia gevolgd vanaf 7 december 2018 tot vandaag.

Je kan een overzicht vinden van vele krantenartikels, boeken en podcasts in het

In memoriam Sanda Dia

Lees alle berichten over: Sanda Dia

Rust zacht Sanda

#JusticeForSanda


‘Jullie waren geen vrienden van Sanda, een vriend laat je niet in de steek’

Ousmane Dia
Vader van Sanda

“Goeiemorgen, mevrouw de voorzitter, leden van het hof, dames en heren,

“Ik ben de vader van Sanda Dia en ik ben boos. Heel boos. Op de KU Leuven, ik ben boos op die jonge heren hier. En ik ben boos op de ouders van die jongens hier.

“Ik zal zeggen waarom. Op 5 december toen ik in het ziekenhuis de hand van mijn zoon vasthield om hem niet te laten sterven, waren hun ouders bezig met hun advocaat. Deze grote toppleiters van België.”

“Ik ben boos, terecht denk ik. Omdat er hier beweerd wordt dat Sanda een vriend was van deze heren hier. Ik zal zeggen waarom dat niet waar is.

“De vrienden van Sanda zitten hier (wijst naar de bank van de burgerlijke partijen). De plechtigheid in Edegem is georganiseerd door de echte vrienden van Sanda.” 

Begrafenis van Sanda Dia in Edegem

“Ik heb hier vanalles gehoord. Ik heb gehoord dat Sanda jullie vriend was. De advocaten hier verdedigen hun cliënten – dat is normaal. Maar iedereen weet dat het niet waar is.

Sanda kende deze mensen amper. Wij wonen in een heel bescheiden appartement. Het huis is niet van mij. Ik heb geen oprit. Ik heb geen tuin. Dat was één van jullie voorwaarden om lid te zijn van Reuzegom.” 

“Ik zal jullie zeggen waarom jullie geen vrienden waren van Sanda. Een vriend laat je niet in de steek.”

‘Jullie beschermen elkaar’ 

“Jullie willen de waarheid niet zeggen. Jullie beschermen elkaar. Ik wil niet dat jullie naar de gevangenis gaan, nee. Maar ik zocht gewoon de waarheid.

“Ik zal jullie zeggen wat ik denk dat er echt gebeurd is. Vanaf zijn kot. Ik was beschaamd toen ik in dat kot was, om dat op te ruimen. De stank van urine. Ik was het kot met vrienden aan het leegmaken.” 

Sanda kon zichzelf niet aankleden. Het is bewezen door foto’s en video’s dat Sanda niet meer kon stappen. Hij kon zelfs niet op zijn knieën zitten. Toch hebben jullie verder gedaan. Jullie hebben hem meegesleept naar Vorselaar.

“Plots met een slok Ice Tea en een stuk brood beweren jullie dat Sanda erdoor kwam. Hoe kunnen jullie dat zeggen? Ik vraag me af: wat gaat er om in jullie hoofd? En ik denk aan jullie ouders.” 

“Ouders beschermen hun kinderen, dat is normaal. Maar echte ouders denken ook dat er aan de andere kant ouders zitten.

“Zeggen dat jullie geprobeerd hebben om contact op te nemen, is liegen. Ik heb een jongen ontmoet tijdens de begrafenis. Ik heb hem gezien op het kerkhof. Ik heb met hem gepraat. Hij heeft tegen mij gezegd: “Sorry.” Ik heb hem in mijn armen genomen en hem vergeven. ‘Maar zeg tegen uw ouders dat ik heel kwaad ben’, heb ik gezegd.” 

“Als ik hier vandaag sta en kan praten met jullie dan is het dankzij de medicatie die ik neem. Ik heb mezelf verloren met de dood van Sanda. Ik weet niet hoe mijn vrouw mij kan tolereren. Ik ben niet leefbaar.” 

‘Misschien heeft Sanda ingestemd met een doop, maar niet met een marteling tot de dood’

Ousmane Dia
Vader van Sanda

“Mensen zeggen dat het vrienden waren van Sanda. Ik heb ook gehoord dat het de fout van Sanda was, omdat hij instemde. Misschien heeft Sanda ingestemd met een doop, maar niet met een marteling tot de dood.

“Ik heb ook gehoord dat ze hetzelfde hebben meegemaakt. Toch zitten zij hier en Sanda niet. Sanda was alles voor mij.” 

“Ik heb afgezien om hier in België terecht te komen. Ik ben een trotse Belg. Ik zal de eerste zijn om jullie te helpen als jullie iets tegenkomen.

Sanda is voor een van jullie tussengekomen in Antwerpen, hij heeft klappen gekregen. Maar tijdens de doop had Sanda hulp nodig. Hij heeft dat niet gekregen.

“Ik wil niet dat jullie naar de gevangenis gaan. Maar ik wil wel gerechtigheid.” 

“Ik heb vertrouwen in justitie, in dit hof. Iedereen in de wereld droomt ervan om naar Europa te komen. Omdat de rechten van iedereen hier beschermd worden. Mensen wagen hun leven op de oceaan, dat is voor deze justitie.” 

“Ik heb één bericht dat ik stuur aan iedereen. Wij kunnen het verschil maken, jullie kunnen het verschil maken. Ik dank u.” 


Ousmane DiaPapis Dia

Lees ook

Lees alle berichten over Sanda Dia

Reuzegom – De stiefmoeder van Sanda neemt het woord
Sanda Dia – 18 Reuzegomleden spreken morgen op het proces – Wie zijn ze?

Bron: De Morgen

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven