De Zin – Simon Lenski (45), cellist en performer – Alexia Leysen


Vergezeld van een oude Hasselblad-camera reist Alexia Leysen van mens tot mens, op zoek naar ieders comfort words: woorden die kracht geven wanneer het leven moeilijk doet.

Alexia Leyen – De Standaard


‘Man passt dahin, wohin man sich sehnt’


Sehnen is verlangen, maar van een diepliggende aard’. Met deze zin zegt de Zwitserse schrijver Robert Walser dat je plaats daar is waar je naar hunkert.

‘Ik geloof effectief dat hoe duidelijker je een doel voor ogen hebt, hoe reëler de kans is dat je daar geraakt. Dan denk ik aan de waarden die je wil volgen.

‘Voor mij zijn dat vooral liefde en aandacht voor anderen en mezelf. Dat is sowieso een eeuwig zoeken naar balans, maar de werkelijkheid kan je daarbij ook heel erg doen afdrijven.

‘In de periodes dat m’n waarden ver zoek zijn, zink ik in een dal van zinloosheid. En veel mensen in de samenleving worstelen met het niet kunnen leven naar datgene waar men diep vanbinnen naar snakt.

‘Soms vraagt een doel dat je je van bepaalde boeien ontketent.’

‘Vaak lukt het echter niet eens je fundamentele waarden helder voor ogen te hebben. We durven te weinig stoppen. Stilstaan en proberen helder te formuleren wat je nu echt wil.

‘Mindfulness is iets wat mij helpt in vertroebelde tijden. Het helpt de chaos te kalmeren, en weer een scherper licht naar binnen te laten schijnen.

‘Als ik iets wegduw waar ik eigenlijk nood aan heb, bijvoorbeeld genoeg alleen zijn, wordt het op den duur quasi onleefbaar. Dan stop ik, en zal ik een manier vinden om weg te gaan.

‘Weet je, een mens kan niet alles levenslang blijven wegduwen. Soms is er iets als een onontkoombare kracht.

‘Zo ben ik vier maanden geleden uiteindelijk tóch vader geworden. (glimlacht) 

‘Pas op, na de eerste euforie over dat kindje kwam er dan weer een hevige vertroebeling door het teveel aan alles tegelijk … En zo schipperen we steeds verder.’

Wikipedia

De zin

Alexia Leysen (33) is een fotograaf en theatermaker. Ze werd in 2011 bekend als initiatiefneemster van Dagen Zonder Vlees. Voor De Standaard Magazine verzorgt ze de rubriek De zin, een reeks die pas gebundeld is in een boek.

Wikipedia


Simon Lenski (45), cellist en performer

Lees ook

De Zin – Berlinde De Bruyckere (58), Beeldend kunstenares – Alexia Leysen
Het leven – Een gebruiksaanwijzing – Alexia Leysen

Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven