Klimaat – Ook Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) oppert ‘pauze’ voor nieuwe Europese klimaatplannen


Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) pleit voor een ‘realitycheck’ of zelfs een ‘pauze’ op het vlak van nieuwe Europese klimaatplannen. Ze volgt hiermee het voorbeeld van Frans president Emmanuel Macron. Volgens Demir moet Europa nu vooral inzetten op de aanpassing aan de gevolgen van klimaatopwarming. ‘Niet slim’, reageert minister Bart Somers.

Jeroen Van HorenbeekDe Morgen


Macron vindt het tijd voor “een pauze” als het gaat om nieuwe klimaatwetgeving.

“Op het gebied van regelgeving lopen we voor op de Amerikanen, de Chinezen en alle andere grootmachten ter wereld”, zei hij onlangs bij de lancering van zijn plan om Frankrijk te herindustrialiseren.

“Nu moeten we uitvoeren, niet meer regels aanpassen, want dan gaan we alle bedrijven verliezen.”

Demir is die opmerkelijke boodschap van Macron genegen.

“De voorbije drie jaar heb ik erg veel in de woestijn geroepen. Iedereen deed onze standpunten rond klimaatbeleid af als wereldvreemd, maar je ziet nu wel velen hun bocht maken.

“Met de Green Deal loopt Europa mijlenver voor op de Verenigde Staten, China, India en andere landen. Maar aan welke prijs?”

Ze vraagt premier Alexander De Croo (Open Vld) om het pleidooi van Macron Europees te steunen.

Demir benadrukt dat ze de gemaakte engagementen van Vlaanderen niet in vraag stelt. Wel pleit ze voor een ‘realitycheck’ van het EU-beleid.

“Klimaatadaptatie (aanpassen aan de gevolgen van klimaatopwarming, JVH) moet de prioriteit zijn. De overstromingen in Italië bewijzen dit alweer.

“We weten dat China (27 procent) en de Verenigde Staten (13 procent) samen 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaken en de EU slechts 8 procent. Vlaanderen 0,13 procent.

“Dit wil zeggen dat als die grote uitstoters niets doen, dat wij toch met de gebakken peren zitten.”

Vanuit Vlaanderen uit Demir al langer kritiek op de marsrichting van het Europese klimaatbeleid. Zo verzette Vlaanderen zich hardnekkig (en tevergeefs) tegen de uitbreiding van de Europese belasting op vervuilende uitstoot: het ETS.

Vandaag tekent de Vlaamse regering protest aan tegen de komst van de Europese natuurherstelwet. Daarin wordt voorgesteld om 20 procent van de natuur te herstellen tegen 2030.

De vrees is dat deze nieuwe wetgeving voor nog meer conflicten tussen landbouw en natuur zal zorgen. Vlaanderen heeft maar net de stikstofcrisis verwerkt.

GROEI

Klimaatbeleid mag niet ten koste gaan van economische groei, stelt Demir.

“De cijfers tonen het ook aan: de voorbije dertig jaar ging op Europees niveau een groei van het bbp met 60 procent gepaard met een daling van de CO2-uitstoot met 25 procent. En ja, vooral in die ‘rijke’ landen.

“Maar dat gaat enkel stap voor stap. Want als we het ontgroeide paradijs van Groen en Ecolo bereiken, zal blijken dat het een sociale en menselijke hel is: huizen onverwarmd en mensen verarmd.”

Premier De Croo bezocht maandag Berlijn. Hij pleitte er in een toespraak voor een nieuwe European Industrial Deal, naast de bestaande Green Deal:

“Niet in tegenstelling tot elkaar, maar om elkaar te versterken”.

De Croo waarschuwt al enige tijd voor een de-industrialisering van Europa, waarbij de economische activiteit verschuift naar Azië of de Verenigde Staten.

Premier Alexander De Croo in Berlijn. Beeld ANP / EPA
Premier Alexander De Croo in Berlijn.
Beeld ANP / EPA

Het plan oogst kritiek bij Groen, dat in het Vlaams Parlement in de oppositie zit.

“Hoe kan Demir zichzelf als klimaatminister nog serieus nemen, wanneer ze zo de wetenschap ontkent?”, vraagt covoorzitster Nadia Naji zich af.

“Tijd voor klimaatactie in plaats van klimaatpauze.”

Maar ook binnen de Vlaamse regering klinkt kritiek.

Minister Bart Somers (Open Vld) vindt dat Demir de problemen voor zich uitduwt.

“Een grotere dweil kopen is minder slim dan de kraan dichtdraaien. Investeren in een koolstofneutrale technologie is economisch vooroplopen, onze welvaart van morgen.”


Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
Beeld Wouter Maeckelberghe

Lees ook

Bart Eeckhout – Het idee dat een pauze in het klimaatbeleid nog wel even kan, zoals Macron én Demir suggereren, is ronduit verfoeilijk
Geert Buelens – Wat we toen al wisten – Winnaar Boon 2023

Bron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven