Marc Van Ranst – Het is nu aan de kiezer


Nerveus scant premier De Croo het kiesbureau op de aanwezigheid van Linda De Win

Marc Van Ranst – De Morgen


Nog negen keer slapen en we mogen weer gaan stemmen!

Naar aloude gewoonte worden we zondag overstelpt met platitudes over “het feest van de democratie” en “de moeder van alle verkiezingen”: “Het is nu aan de kiezer.”

Al bij al verloopt een verkiezingszondag nog voorspelbaarder dan een doordeweekse zondag.

Het middagjournaal zal geheid starten met:

“Sinds 8 uur brengen 8 miljoen Belgen hun stem uit. Binnen een uur sluiten de stembureaus waar er op Bokrijkse wijze nog op papier wordt gestemd. Waar er al elektriciteit ligt, kan je nog tot 16 uur stemmen.”

Daarna komt een verplicht nummer waar ik elke verkiezing naar uitkijk: de politiciparade.

We gaan premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn vader Herman hun stem zien uitbrengen in Brakel.

“Ik reken op de wijsheid van de Vlaming”, zegt de premier terwijl hij nerveus het kiesbureau scant op de aanwezigheid van Linda De Win.

Een VRT-cameraploeg ontving een oproepingsbrief van hun raad van bestuur om Tom Van Grieken (Vlaams Belang) te filmen wanneer die rond 9.15 uur met lichte tred het lokale dienstencentrum Cogelshof in Schoten betreedt.

Grijnzend verklaart Tom dat hij “het volste vertrouwen heeft in de blanke Vlaamse kiezer” en dat “Vlaams Belang de enige echte antiracistische partij is”.

Datzelfde camerateam haast zich dan naar ’t Stad om Bart De Wever (N-VA) nog net uit het stemlokaal te zien stormen.

We moeten het doen met wat haastig gemompel dat een beetje klinkt als “Alia iacte est” en wat artificieel intelligent correct ondertiteld wordt als “Er is nog een andere worp”.

Conner Rousseau is rechtstreeks uit het kasteel van Het conclaaf in Jemeppe naar sporthal De Klavers in Belsele gereden om stil en onopvallend zijn stemplicht te vervullen geëscorteerd door de lokale Sinte-Cecilia fanfare onder leiding van, jawel, Eric Goens.

Na het middagnieuws moeten de nieuwsmensen van VRT en VTM een ellendige periode van een dik anderhalf uur overbruggen zonder echt hard nieuws.

Ik wil nederig vier stukjes suggereren.

 • Eerst een stukje over een technisch probleem met de stemcomputers in pakweg Zaffelare dat na een half uurtje vlot opgelost werd.

 • Daarna een item over het feit dat bijna de helft van de mensen die opgeroepen werden als bijzitter of voorzitter van een stembureau van hun al te welwillende huisarts een ziektebriefje had gekregen dat attesteert dat ze dusdanig ziek zijn dat een paar uur neerzitten op een stoel deze zondag totaal onmogelijk is.

 • Dan mag een politicoloog nog eens een even wanhopige als vruchteloze poging doen om ‘de methode-D’Hondt’ (die het aantal stemmen omrekent naar de uiteindelijke zetelverdelingen) uit te leggen.

 • Ten slotte zal er op de VRT nog een hommage te zien zijn aan de moeder van alle verkiezingsprogramma’s: de betreurde Martine Tanghe.

Ook al hou ik veel van Annelies, Fatma, Riadh en Wim en heel veel van Goedele, toch ga ik Martines charmante aanwezigheid missen.

Wist u trouwens dat MARTINE ook de naam is van het overkoepelende digitaal platform waarmee de Belgische overheid de verkiezingen organiseert en de stemmen verzamelt?

MARTINE is een acroniem voor:

 • MAnagement
 • Registration and
 • Transmission of
 • INformation and results about
 • Elections.

Rond 15.30 uur arriveren de eerste uitslagen uit een paar kleinere kieskantons zoals Herstappe of Vleteren.

Het is dan hoog tijd om Ivan De Vadder uit zijn loge te bevrijden, alwaar hij aan het broeden was op een geschikte naam voor een nieuw Vlaams verkiezingssoftwarepakket:

 • Interactief
 • Verkiezings
 • Analyse
 • Netwerk

vindt hij alvast kort, goed en Vlaams klinken.

Wanneer Ivan op de set verschijnt, voelt de hardwerkende Vlaming dat het serieuzere werk nu echt begonnen is.

Om ons op te warmen zal Ivan ons vertellen dat “het nog heel vroeg is”, maar dat “de eerste tendensen zich toch al aftekenen”.

Die tendensen zijn zoals voorspeld:

(Spoiler alert!)

 • Vlaams Belang wint
 • N-VA boet aanzienlijk in
 • Vooruit doet het relatief goed
 • cd&v overleeft
 • PVDA is nu groter dan Open Vld
 • Groen haalt vlot de kiesdrempel

De nieuwe partij Voor U komt nergens in de buurt van de kiesdrempel en Els Ampe verkondigt dat dit een enorm succes is.

Verder behaalt Conner Rousseau vanop de lijstduwersplaats in Oost-Vlaanderen meer dan dubbel zoveel stemmen als nodig om verkozen te geraken in het Vlaams Parlement. De weg naar een minister Rousseau ligt breed open.

Maandag lezen we in de kranten dat “de kiezer heeft gesproken”, dat “de kiezer de kaarten heeft geschud”, en dat “we wakker zijn geworden in een nieuwe realiteit”.

Een realiteit die heel erg gaat lijken op de realiteit van eergisteren.

Laat de paringsdansen nu maar beginnen: zelden elegant, altijd interessant.


Marc Van Ranst is viroloog aan de KU Leuven. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Hij overschouwt nu al komende verkiezingszondag.


Lees andere berichten in deze categorieBron: De Morgen

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven