Meelopers Reuzegom – Zij betaalden tot nog toe de hoogste prijs


De achttien Reuzegommers die het gerecht gestraft wil zien, zijn opgejaagd wild sinds het uitlekken van de details van de sadistische doop die student Sanda Dia het leven heeft gekost. De helft kon afstuderen, de helft werd geschorst. Een deel werkt in stilte of zit in het buitenland, twee pleegden nieuwe feiten.


‘Niemand die hem ooit nog in de aula zag, de preses van het ontbonden Reuzegom. Zaadje liet zich nooit meer in Leuven zien’, vertelt Lucas Serrien, in Leuven de kot­genoot en beste vriend van Sanda Dia. ‘Maar vier maanden na ­Sanda’s dood stond hij daar plots vooraan in de aula een powerpointpresentatie te geven rond productinnovatie en industriële marketing. Ik kan niet beschrijven hoe dat voelde.’

Ruim twee jaar later zijn de ­leiders van het ontbonden Reuzegom afgestudeerd. In ruil voor dertig uur maatschappelijk werk, een paper rond doopcultuur en een groepsgesprek mochten ze van de KU Leuven hun studies voortzetten.

Nadat Het Nieuwsblad in juli 2020 had onthuld wat er tijdens de studentendoop was gebeurd, volgde een nieuwe tuchtprocedure. Die leidde begin dit jaar tot jarenlange schorsingen voor zeven Reuzegommers. ‘De zeven worden voor een aantal jaar weggestuurd, sommigen definitief’, legde vicerector en voorzitter van de beroepscommissie Tine Baelmans toen uit.

De meesten zijn intussen ingenieur of werken op een advocatenkantoor, anderen sloegen een andere richting in

Het leidde tot cynische reacties, onder anderen bij advocaat Johan Platteau, die de ‘dooppeter’ van Sanda Dia verdedigt. ‘Het bestuur van Reuzegom, dat de draaiboeken opstelde voor de doop, is allang afgestudeerd’, zei Platteau.

De meelopers hadden minder geluk. De cliënt van Platteau, bezig aan zijn laatste jaar handelsinge­nieur aan de KU Leuven, kon plots fluiten naar zijn diploma. Het is iets wat ook de ouders van de overleden schacht frustreert: de mee­lopers betalen voorlopig de hoogste prijs. De oudere garde was destijds al bezig aan een master. Zij hebben dan wel een diploma, toch hangen er donkere wolken boven hun hoofd. Maandag volgt een belangrijke juridische episode: die dag komt de raadkamer bijeen, een cruciale stap richting de strafrechter die ­finaal moet oordelen over schuld of onschuld van de achttien betrokken Reuzegommers. Ze riskeren een celstraf tot tien jaar.

De twee schachten die de doop overleefden, mogen op beide oren slapen. Het gerecht wil hen niet voor de rechter en beschouwt hen als slachtoffer.

De vader van een van de schachten geeft aan dat zijn zoon mentaal diep zat na de tragedie. Maar mogelijk zit de 21-jarige intussen in nog slechtere papieren. Dinsdag wordt V.D. in de Leuvense rechtbank verwacht op verdenking van verkrachting. Na een avondje stappen in 2019 zou hij zich vergrepen hebben aan een studente. Van die vermeende feiten bestaan camerabeelden. De jonge vrouw in kwestie had zich eerst voorgenomen om zich geen burgerlijke partij te stellen, maar is daar op teruggekomen.

Ook J.V., een Reuzegommer van de tweede garnituur, moest in Leuven voor de rechter verschijnen. Twee maanden voor de ­bewuste studentendoop had hij een Limburger een neusbreuk geslagen. Ter zitting gaf hij aan zo dronken te zijn geweest dat hij zich niets meer van het voorval herinnert.

De overige Reuzegommers lijken alvast digitaal van de aardbol te zijn verdwenen. Wanneer we degenen contacteren die nog online actief zijn, verwijzen ze vriendelijk maar kordaat naar het strafproces dat nog volgt. Een belronde langs hun advocaten leert dat ze in stilte hun leven proberen te hernemen. De meesten zijn intussen inge­nieur of werken op een advocatenkantoor, anderen sloegen een ­totaal andere richting in.

Sommigen zijn aan het werk in de Antwerpse rand. Verschillende leden zetten hun studies voort in het buitenland. ‘We waren er snel uit dat dit voor hem de beste optie was’, zegt een betrokken moeder, die anoniem wenst te blijven.

Binnen de KU Leuven horen we dat minstens één Reuzegommer extra psychologische begeleiding vroeg, omdat hij met donkere gedachten kampte.

Vader Dia spreekt Reuzegommer aan graf van zoon Sanda

  • Ousmane ‘Papis’ Dia gaat ­bijna elke dag naar het kerkhof van Edegem, waar zijn zoon Sanda begraven ligt. Al 2,5 jaar ligt het graf bezaaid met bloemen en kaarsen, en geregeld tref je er rouwende vrienden en gewezen studiegenoten van Sanda.
  • Een Reuzegommer kwam er in alle stilte om vergeving vragen, zegt Sanda’s vader. ‘De jongen, die ik niet kende en die als een meeloper tijdens het doop­ritueel beschouwd kan worden, had voordien een brief geschreven’, zegt Ousmane Dia. ‘Toen ik het kerkhof opdraaide, zag ik hem voor Sanda’s graf zitten. Hij schrok, begon te trillen, had ­duidelijk schrik en wilde meteen vertrekken.’
  • Dia hield hem tegen en vroeg wie hij was. ‘Ik ben een van de achttien. Ik ben hier om mij te ­verontschuldigen en om pardon te vragen’, zei hij. Ousmane Dia bleef rustig. ‘Ik zal u pardonneren, zei ik hem. Ik ben bozer op uw ­ouders.’ Waarna Sanda’s vader de gewezen Reuzegommer een knuffel gaf. ‘Nadien ben ik vertrokken’, vertelt hij. ‘Ik kon niet blijven, want er kwamen emoties naar ­boven die ik niet kon controleren.’
  • Wat later stond de moeder van de Reuzegommer voor zijn huis. De deur bleef dicht. ‘Ik vond die demarche heel agressief. Ik heb haar gevraagd om te vertrekken.’ (phu)

Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de Sanda Dia pagina


Scroll naar boven