Start proces Reuzegom – Vanaf 22 april 2022 wordt dossier gepleit


Het Reuzegom-dossier, het proces rond de dood van Sanda Dia, wordt vanaf 22 april 2022 gepleit, nadat op 12 oktober getuigenverhoor zal plaatsvinden. Dat besliste de rechtbankvoorzitter van de Hasseltse correctionele rechtbank. De zitting werd eerder geschorst, nadat de advocaat van een Reuzegommer zich vragen stelde bij de mogelijke banden tussen een rechter en de KU Leuven.

De Standaard


Over de inhoud van de zaak ging het vrijdag niet. Het was een agendazitting, waarbij conclusietermijnen en uiteindelijk een pleitdatum werden vastgelegd. Er werd beslist dat het dossier vanaf 22 april 2022 gepleit wordt, nadat op 12 oktober getuigenverhoor zal plaatsvinden.

De zitting werd eerst geschorst, nadat Louis De Groote, advocaat van preses ‘Zaadje’, verduidelijking vroeg aan de rechtbank of één van de betrokken rechters verbonden is aan de KU Leuven. Wat, volgens De Groote, een probleem kan zijn vermits zijn cliënt door de KU Leuven tweemaal tuchtrechtelijk geschorst is. Meester De Groote twijfelt of er sprake is van ‘objectieve schijn’, zoals dat juridisch heet.

Het zou gaan over rechter Ann Bailleux. Zij zou als vrijwillig medewerker verbonden zijn aan het Instituut voor Strafrecht van de KU Leuven. De zitting werd voorlopig geschorst om zich over het mogelijke probleem te buigen. Na de beslissing over de data werd niets meer gezegd over de rechter.

De rechtbank ging niet in op het voorstel van het openbaar ministerie om de politie te horen over de technische kant van het onderzoek. Getuigenverhoor van het college van deskundigen en de wetsdokter zal wel op 12 oktober vanaf 14 uur plaatsvinden. De beklaagden riskeren celstraffen tot vijftien jaar.

Eerste confrontatie

Het was vrijdag de eerste confrontatie tussen de Reuzegommers en de familie en nabestaanden van de overleden Sanda Dia. Twee Reuzegommers, ‘Rustdag’ en ‘Igean’ waren vrijdag aanwezig in de rechtbank.

De leden van de studentenclub Reuzegom staan terecht voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van giftige of schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, het toedienen van giftige stoffen met een arbeidsonbekwaamheid tot gevolg, schuldig verzuim en daarnaast inbreuken, verspreid over drie tenlasteleggingen, op de dierenwelzijnswet. Zo staat ook Gaia aan de zijde van de burgerlijke partijen. Er is onder meer een muis in een blender beland voor het maken van een schachtenpap.

Advocaat Sven Mary, die de burgerlijke partijen zoals de vader van Sanda Dia bijstaat, vond dat de verdediging sereen is geweest. Hij reageerde ook tevreden dat het probleem meteen ter sprake werd gebracht en niet tot een later stadium achter de hand werd gehouden.

‘Dat tekent de sereniteit bij dit proces. Alle partijen waren het eens over de conclusietermijnen die zouden toegekend moeten worden. Er is geen antwoord gekomen op het eventuele probleem dat deze rechter zou blijven zetelen. Men had hier misschien interactief een oplossing kunnen bieden waardoor alle rechtsonderhorigen het zouden begrijpen. Als deze rechter bij het horen van de getuigen op de eerstvolgende zitting nog zou zetelen, dan vrees ik dat de verdediging daar een aantal conclusies uit gaat trekken. Dan zijn we weer even weg met dit dossier terwijl de rechtbank had gezegd om dit dossier tegen het einde van het huidige gerechtelijk jaar af te handelen.’

Medische rapporten

De advocaat van Reuzegom-lid ‘Wally’, dooppeter van Sanda destijds, geeft aan dat hij getuigen wil oproepen, met name de experten die de medische rapporten hebben uitgeplozen. Eerder hadden enkele Reuzegommers de medische rapporten al in twijfel getrokken. Er werd toen geoordeeld door het college van deskundigen dat er op de bewuste avond ‘adequaat’ gehandeld werd op de spoeddienst. Het Limburgse gerecht zag dan ook geen concrete aanwijzingen om de spoedarts te vervolgen.


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de Sanda Dia pagina


Scroll naar boven