Tom Meeuws stopt – Vooruit-schepen is botsingen binnen Antwerps schepencollege en binnen zijn partij moe

Tom Meeuws

Antwerps schepen Tom Meeuws (Vooruit) was altijd al een politiek buitenbeentje dat niet te beroerd was om buiten én binnen zijn partij tegen schenen te schoppen. Dat viel lastig binnen het schepencollege, maar met een plots ontslag trok hij zelf zijn conclusie.

Simon Andries en Bart Brinckman - De Standaard


“Ik stop als schepen en gemeenteraadslid omdat ik moe ben. En hét ook een beetje moe ben.”

Met die woorden besliste Antwerps Vooruit-schepen Tom Meeuws (53) zondag om te stoppen met politiek en zijn schepenmandaat met onmiddellijke ingang neer te leggen.

Zijn exit lijkt weinig te maken te hebben met de inhoud van de job – “Ik heb altijd in goede verstandhouding gewerkt met bevlogen ambtenaren” – maar des te meer met zijn moeilijke politieke positie in het schepencollege.

“In een bestuur met flink wat ideologische verschillen was het wekelijks strijden voor dossiers”, maar evengoed hield hij vaak dossiers tegen, schrijft Meeuws in zijn persmededeling.

“Ik heb dat steeds met vuur gedaan, met open vizier en collegiaal. Uiteraard is niet alles gelukt en heb ik dikwijls boven mijn gewicht moeten boksen.”

Maar, vervolgt hij ietwat cryptisch, “soms zijn het kleine kiezels in de schoen die venijnig zeer kunnen doen. Of een houtsplinter onder de vingernagel die vilein gaat zweren.”

Dat leidde ertoe dat Meeuws zijn energie “niet langer wil opofferen aan de politiek”.

Wat was er precies aan de hand?

Ontslag als druppel

Zijn exit komt als een verrassing, ook binnen Vooruit.

Amper een week geleden riep Meeuws zijn volgers op om zijn “reilen en zeilen” als schepen te volgen op zijn Facebookpagina. Dat duidde niet op een vertrek. Zijn verwijzing naar dat “open vizier” komt weliswaar niet uit de lucht gevallen.

De onmiddellijke aanleiding voor zijn vertrek zou het plotse ontslag zijn van Johan De Muynck, de ceo van Zorgbedrijf Antwerpen.

Afgelopen vrijdag zette de raad van bestuur de samenwerking stop om onduidelijke redenen. Een dading garandeert geheimhouding.

Maar De Muynck, van Vooruit-signatuur, zou onder andere niet meer door één deur kunnen met bevoegd N-VA-schepen Els van Doesburg.

Belangrijker is weliswaar dat Vooruit-schepen Jinnih Beels wél al op de hoogte was van het ontslag, maar daar Meeuws niet van had ingelicht. Die viel op het schepencollege uit de lucht en trok dit weekend zijn conclusies.

De relaties binnen het Antwerpse schepencollege waren al een tijdje gespannen.

Meeuws kwam de voorbije jaren meermaals in aanvaring met zijn coalitiepartners, zoals in het dossier rond de mogelijke sluiting van een Antwerpse verbrandingsoven of zijn verzet tegen de aanleg van de sleuf aan de Scheldekaaien.

In het schepencollege stemde hij tegen dat laatste project, terwijl Vooruit erop had aangedrongen zich te onthouden.

Meeuws botste niet alleen met coalitiepartij N-VA – hij leefde op gespannen voet met burgemeester Bart De Wever – maar ook met partijgenoten en schepenen Beels en Karim Bachar.

Bewogen geschiedenis

De aanloop naar het schepenambt van Meeuws was bewogen.

Bij de lokale verkiezingen van 2018 kwam aan het licht dat hij als toenmalig directeur van de Antwerpse poot van vervoersmaatschappij De Lijn aan de deur was gezet na mogelijk gesjoemel bij de toewijzing van overheidsopdrachten.

Meeuws sprak over een afrekening door toenmalig De Lijn-voorzitter en N-VA’er Marc Descheemaecker, maar dat mocht niet baten. Door het lek viel het groen-rode kartel uiteen.

Meeuws werd later wel buiten vervolging gesteld door de Antwerpse raadkamer.

Ondanks die moddercampagne stapte hij daarna met de SP.A mee in het Antwerpse college als schepen van onder meer Sociale Zaken en Armoedebestrijding.

Met ‘open vizier’ liet Meeuws zich daarbij meerdere keren scherp uit over collega’s.

In een interview met De Standaard haalde hij in 2022 nog uit naar de ‘war on drugs’ van De Wever die hij verweet telkens weer “zijn paraplu open te trekken”.

Eind vorig jaar haalde hij nog uit naar de ‘derderangspolitici’ die in het Antwerpse OCMW-orgaan de armoededossiers beoordelen.

Van alles naar niets. Meeuws was zelfs even in de running voor een plaats op de federale Vooruit-lijst, maar stipt nu aan dat hij “geen ambities koesterde in de nationale politiek”.

Het is ook nog onduidelijk waar zijn toekomst straks ligt. De Vooruit-top moet op zijn beurt wonden likken.

Voor voorzitter Melissa Depraetere is het toch een klap dat ze er niet in slaagde de Antwerpse rangen gesloten te houden. 

Antwerps Groen-lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe betreurt het vertrek van Meeuws.

“Met zijn ontslag verdwijnt de meest progressieve stem uit college”, klinkt het. 

Meeuws wordt in het schepencollege opgevolgd door gemeenteraadslid Tatjana Scheck (49). Zelf was hij zondagavond niet meer bereikbaar voor commentaar.

Tom Meeuws stapt uit de politiek. 
© Joris Herregods

Lees ook

Bart Brinckman – Plots vertrek van Antwerpse schepen Meeuws is nieuwe dreun voor Vooruit
Jinnih Beels – Eens terug uit Groenland moest ik me nog een week verstoppen met mijn gezin – Een fantastische periode

Lees ook

Klik hier of op de hyperlink hieronder en vind meer berichten van

Bart Eeckhout


Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven