Edegem – Stable blijft stijgen bij Gault&Millau – Nu naar 15/20


Met een etentje bij Au Vieux Port op het Eilandje ging het team van restaurant Stable maandagavond de nieuwe stijging in de culinaire gids Gault&Millau vieren. De recensenten lieten opnieuw hun waardering blijken en gaven de zaak waar chef Tom Loockx achter de potten staat een 15/20.

Bert Provoost – GVA


Chef Tom Loockx (29) werkt volgens Gault&Millau met technische hoogstandjes en geslaagde smaaktwists, maar houdt daarbij toch altijd een goed overzicht op de balans in zijn gerechten.

Hij mag werken in de keuken in de voormalige stallen van Hof Ter Linden in Edegem, waar sinds enkele jaren een stijlvol restaurant is ondergebracht.

“Het is het derde jaar dat ik hier bij Stable ben en we gaan telkens een trapje vooruit. Van 13,5 naar 14,5 en nu zelfs 15”, overloopt hij.

“Dit is wat mij betreft zeker nog niet ons eindstation, maar we maken progressie en dat is mooi.

“Hoe het komt dat we goed gewaardeerd worden? We blijven groeien. En ik kook waar ik zin in heb. Ik probeer niet te hard vast te houden aan te veel regeltjes.

“Ik start met klassiek, maar maak daar vaak totaal andere versies van. Die aanpak staat meer en meer op punt en ik vond zelf dat het effectief beter was, maar dat was mijn mening.

“Nu anderen dat ook zeggen en je die bevestiging voelt, doet dat enorm deugd.”

Paling in’t groen met brioche volgens de versie van Stable.
Paling in’t groen met brioche volgens de versie van Stable. © Pieter D’hoop

“We maken nu bijvoorbeeld een versie van het nostalgische witloof met kaas en hesp.

“Ik maak dat in een versie met een stukje gegrild buikspek, een jus van spek met blauwe kaas en gestoofd witloof en gepekeld mosterdzaad.

“Je zou het bijna niet herkennen. Maar eens je er van proeft, lijkt het alsof je weer aan tafel zit bij je moeder.

“Zoiets vind ik heel leuk om te doen. Zo had ik ook paling in’t groen die ik niet met zo’n typische zware, papperige saus maak, maar met een lichte, groene jus met een lekker briochebroodje om de saus op te slurpen.

“Daar waren de klanten ook zot van”, geeft de jonge chef nog een voorbeeld.

Culinaire hoofdstad

Nu weer een aantal gereputeerde zaken een stapje hoger zijn gegaan, wordt het drummen aan de Antwerpse (sub-)top.

“Het is niet normaal wat er in Antwerpen te vinden is. Ze zeggen tegenwoordig dat het de culinaire hoofdstad van het land is.

“Maar zijn we niet stilaan de culinaire hoofdstad van Europa aan het worden?

“Er is zoveel keuze op hoog niveau. Maar toch slagen de meeste zaken erin om een goede bezetting te verwezenlijken.

“Ook wij zitten meestal heel goed vol, enkel bij de lunch kan het soms eens rustiger zijn.”

Facebook


Chef Tom Loockx. — © Joren De Weerdt

Lees ook

  • La Rosa en Stable
    2 Edegemse restaurants in lijst van beste groenterestaurants in België

  • Flamenco
    Flamencoschool Peña Al Andalus komt naar Edegem

  • Airbnb
    De bekendste Airbnb van het land, die van Sihame El Kaouakibi in Edegem, lijkt in verval

  • FC Belgica – Bacwalde
    Zin en onzin van een fair play-klassement bij de U9

  • Spelplezier
    Bij FC Ik Dien in Edegem, de beste amateurclub van Europa, is het de essentie

  • Marijke Wieërs (73)
    Houdt koffietafel-bij-leven – “Ik ben er liever zelf nog bij”

  • Lawaai
    Waarom we in Edegem de beats van Tomorrowland kunnen horen

  • Geert D’Hulster
    Edegem viert 850ste verjaardag – Een terugblik op de rijke geschiedenis

Lees ook

Lees andere berichten over Edegem


Bron: GVA

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven