Het boek van Nina Mouton – Blijf bij mij


We hechten ons soms aan boeken zoals aan mensen, maar Nina Mouton las bij Rika Ponnet dat het vooral gaat om hoe we dat doen. ‘Zodra je het weet, kun je niet meer terug.’

Sam De Wilde - De Standaard


‘Je hechtingsstijl zou basiskennis moeten zijn’

Nina Mouton


Blijf bij mij van Rika Ponnet is zowel persoonlijk als professioneel een erg belangrijk boek voor mij geweest.

'Ik heb een opleiding tot contextueel therapeut gevolgd waarin ik leerde over hechting en tijdens die studie was Ponnets werk over de machtsstrijd in relaties aanbevolen literatuur. Het is belangrijk om als psychotherapeut je eigen hechtingsstijl te kennen.

'Hechting is belangrijk in alle relaties die je aangaat in je leven, maar het vormt ook de basis van een psychotherapeutische relatie.

'Je bent als therapeut deels je eigen werkinstrument en om voor je cliënten een persoon te kunnen zijn aan wie ze zich veilig kunnen hechten, moet je jezelf goed kennen.

'Je moet weten wat je blinde vlekken zijn. Dat vraagt veel introspectief werk.’

Onleesbare boeken

‘Hechting blijkt zelfs voor professionals een lastig onderwerp, maar hoewel psychologische thema’s nooit echt makkelijk uit te leggen zijn, maak je ze zo moeilijk als je zelf wilt. Je kunt altijd goochelen met dure woorden en theorieën.

'Ik gruwel van onleesbare boeken die aaneenhangen van psychologische experimenten en er een ver-van-mijn-bedshow van maken. Dat is hier helemaal niet het geval.

'Ponnet legt de moeilijke ­materie in verstaanbare taal uit. Haar vele voorbeelden over hechtingsstijlen en over de dynamiek tussen de jouwe en die van bijvoorbeeld je partner zijn voor iedereen herkenbaar.

'In elk voorbeeld vind je wel iets dat je bij jezelf, bij je partner of in andere relaties al hebt gezien.

'Ik geef zelf online tra­jecten over zelfzorg en nadat we het over hechting gehad hebben, laten mensen me vaak weten dat ze het plots overal zien. Het is dan ook een ideale kapstok om mensen te ­leren kennen of om hen beter te leren be­grijpen.

'Al moet je ook oppassen dat het niet verlammend gaat werken. Het gaat niet alleen om de (zelf)kennis, maar ook om wat je er vervolgens mee doet.’

Dezelfde patronen

‘Door de kennis die ik opdeed over de manier waarop ik gehecht ben en hoe ik daarmee kan omgaan, heeft het boek van Rika Ponnet mijn leven voor een stuk veranderd.

'Je hechtingsstijl zou basiskennis moeten zijn. Het is belangrijk om te weten hoe je in elkaar zit.

Dat is ook in mijn boek Zelfzorg is het begin van alles een groot thema. Zelfzorg gaat voor mij over hechting en over patronen doorbreken. Het gaat niet over goed of fout.

'Het gaat over de manier waarop we in het leven staan, over de manier waarop we in relaties staan en over de manier waarop we onbewust altijd maar dezelfde patronen herhalen zonder dat we doorhebben wat er scheelt.

'Hechting is daar voor mij een enorme sleutel in. Als je de hele tijd het gevoel hebt dat je in je leven in herhaling valt, dat je voortdurend dezelfde dingen tegenkomt op je werk of in je relaties, dan moet je Blijf bij mij lezen.

'Het is zó verrijkend dat ik vind dat het tot het lessenpakket op de middelbare school zou moeten behoren. Het brengt je zoveel levenswijsheid en zoveel kennis over jezelf en over je relaties tot anderen.

'Zodra je het weet, kun je gewoon niet meer terug. You can’t unsee it!

Mild ouderschap

‘Ik weet niet of Rika me ook als auteur beïnvloed heeft, maar ik kan mij wel vinden in haar aanpak.

'Ik kan niet anders dan schrijven op de manier waarop ik schrijf, maar blijkbaar is dat, net als bij haar, heel verstaanbaar. Ik kan en wil geen wetenschappelijke stukken schrijven.

'Wat mij heeft geholpen en wat mijn cliënten helpt, wil ik gewoon op een laagdrempelige manier kenbaar maken aan de wereld.

'Ik kan alleen maar fier zijn wanneer mensen me laten weten dat ze iets eindelijk begrijpen dankzij de woorden die ik ervoor koos. En ik ben even dankbaar wanneer ik merk dat anderen met mijn ideeën aan de slag gaan.

'Mijn boek Mild ouderschap is drie jaar geleden verschenen en inmiddels is het een begrip geworden dat verder leeft. Ik ben blij dat het niet meer alleen van mezelf is, maar vooral van de mensen die erover lezen en er iets mee willen doen.

'Dat hulpverleners mild ouderschap nu mee­nemen in hun begeleidingen, beschouw ik niet als diefstal van mijn gedachtegoed, maar als een eer.’


Nina Mouton (37) is klinisch psycholoog en psychotherapeut.
Op 12 maart spreekt ze over zelfzorg op het Oostendse non-fictieboeken­festival Faar.
Faar-oostende.be


Blijf bij mij
Zelfzorg is het begin van alles
Mild ouderschap
Nina Mouton -  Beeld Fred Debrock

Lees ook

Vul hieronder de zoekopdracht Het boek van in en vind meer berichten in deze categorie.


Bron: De Standaard

Naar Facebook

Naar de website


Scroll naar boven