Op de Groenplaats in Antwerpen hebben zaterdagmiddag enkele honderden mensen een ‘stille betoging’ gehouden. Ze zijn misnoegd over de uitspraak van de rechter in de zaak rond de dood van Sanda Dia. “Ik hoop dat de familie van Sanda Dia alsnog gerechtigheid krijgt”, zegt Simon Ruts.
Alexandro Yaramis – GVA
“Die straf is gewoon onrespectvol tegenover de familie van Sanda Dia”
De 20-jarige KU Leuven-student uit Edegem stierf op 7 december 2018 na een doop van studentenclub Reuzegom die twee dagen duurde. Hij en twee andere schachten moesten onder meer urenlang in een put met ijskoud water moesten zitten en grote hoeveelheden visolie drinken. Toen Sanda Dia uiteindelijk naar het ziekenhuis werd gebracht, had hij een lichaamstemperatuur van amper 28 graden en een hersenoedeem door de extreem zoute visolie. Dat overleefde hij niet.
Na meer dan vier jaar heeft het hof van beroep vrijdag een uitspraak gedaan. Er werden geen celstraffen uitgesproken, maar alle achttien betrokken Reuzegommers kregen wel een werkstraf en een geldboete wegens onopzettelijke doding en mensonterende behandeling. De vader van Sanda Dia wou weten wie die dodelijke dosis visolie had toegediend aan zijn zoon, maar die vraag bleef onbeantwoord tijdens het proces.
Oproep tot stille betoging
Via sociale media kwamen meteen heel wat reacties op die uitspraak. Vaak werd de vergelijking gemaakt met andere strafbare feiten, waarbij verdachten veel zwaardere straffen kregen. Daarnaast viel ook het woord ‘klassenjustitie’ meer dan eens. Er werd opgeroepen om zaterdag op de Groenplaats tussen 12u en 14 uur een stille betoging te houden.
“We zijn misnoegd door de beslissing”, zegt Nina, een van de aanwezigen op de Groenplaats.
“De rechters hebben geen rechtvaardige straf uitgesproken. Een werkstraf is niet voldoende. Er zijn mensen die een lichtere misdrijf plegen en een veel strengere straf krijgen. De Reuzegommers hebben nog altijd niet hun verantwoordelijkheid genomen en hebben zelfs geen respect om te antwoorden op de vraag van de vader van Sanda Dia. Als er iets onrechtvaardig is, dan moet je dat aankaarten. Een stil protest is ideaal daarvoor.”
Studentendopen volledig verbieden, is niet nodig volgens Nina.
“Een zwaardere straf zou een duidelijker signaal geven aan die studentenverenigingen. Je kan studentendopen organiseren, maar dit gaat veel te ver.
“Het is normaal dat mensen gefrustreerd raken, want het rechtssysteem zit zo slecht in elkaar. Het duurde zo lang tot ze tot een oordeel kwamen. Ik hoop dat de familie en vrienden van Sanda Dia ooit verder kunnen gaan met hun leven.”
“De zaak heeft bijna vijf jaar geduurd en dan komen ze met zo’n beslissing. Dat is gewoon onrespectvol tegenover de familie van Sanda Dia”, zegt een gefrustreerde Simon Ruts.
“Ik wil niet in een samenleving leven waar een mensenleven een werkstraf en een geldboete waard is. Ik hoop dat de rechter terugkomt op zijn beslissing en een zwaardere straf uitspreekt. Alles draait om geld. Die Reuzegommers zijn heel rijk. Het hoort niet zo te zijn,”
Op een zwart mondmasker van een van de aanwezigen staat het gezicht van Sanda Dia en de hashtag ‘justiceforsandadia’.
“Die hadden we vanaf het begin al, maar voor wat? Er is helemaal geen justice gekomen voor Sanda Dia en zijn familie. Moesten de daders van kleur zijn, dan was het al lang duidelijk wie ze waren en lag de straf hoogstwaarschijnlijk stukken hoger”, klinkt het.
Lees ook
Bron: GVA