Edegemse stadsgids in New York maakt ultieme bucketlistboek over Big Apple – Met dit boek wil ik Amerika veroveren


Hij komt uit Edegem, maar Patrick van Rosendaal (47) weet ondertussen meer over New York dan de gemiddelde New Yorker. Al veertien jaar leidt hij daar als stadsgids duizenden Belgen per jaar rond, onder wie ook heel wat bekende Vlamingen. In The New York Bucketlist bundelt hij zijn ultieme tips.

Maaike Floor – GVA


´Met dit boek wil ik Amerika veroveren´

Patrick van Rosendaal


Geen betere plek om The New York Bucketlist donderdag officieel voor te stellen dan het Red Star Line Museum op het Eilandje in Antwerpen.

Vanaf die plek emigreerden tussen 1873 en 1934 twee miljoen passagiers uit heel Europa naar Amerika in de hoop daar een beter leven op te bouwen.

Zelf verhuisde Patrick Van Rosendaal zestien jaar geleden naar Amerika.

“Sinds 2016 ben ik officieel Amerikaan. Twee jaar eerder ben ik in New York getrouwd met Ineke, ook een Antwerpse. We hebben twee kinderen samen, Marie (7) en Matteo (4), en met BE New York leid ik 5.000 mensen per jaar rond in de stad waar ik zo van houd. Ik heb mijn eigen American dream kunnen waarmaken.”

Patrick van Rosendaal heeft meer dan 20.000 volgers op Instagram en schreef al drie andere boeken over de stad.

Twee daarvan zijn gebaseerd op verhalen van New Yorkers en Belgen in New York en dan nog een boek met tips voor een citytrip met kinderen.

In zijn nieuwste worp The New York Bucketlist lijst hij zijn favoriete adressen en ervaringen op.

“New York is alive and kicking, nog meer dan voor de coronapandemie. Veel mensen zijn toen weggetrokken, maar ik ben bewust gebleven, ook al vielen bijna al mijn inkomsten weg.

“Ik weet precies wat er waar gebeurt. Door alle tips op internet, tips van vrienden, hypes op TikTok of andere sociale media zien mensen soms door de bomen het bos niet meer.

“Dan is het heel handig als je een overzicht hebt van wat je niet mag missen.”

The New York Bucketlist

Hypes en toffe adresjes

Met zijn dochter Marie (7) testte Patrick afgelopen zomer alle TikTok-hypes uit.

“Dan kom je tot de conclusie dat veel van die hypes overroepen zijn. Candyland ziet er op zo’n filmpje heel overweldigend uit, maar ik ken eerlijk gezegd wel betere snoepwinkels.

“Er was ook een zaak, Catch’n Ice Cream, waar je als klant de bol ijs moest opvangen in je hoorntje. Best ludiek, maar die zaak is alweer failliet.

“En dan heb je een winkel op Times Square waar je 12 dollar betaalt voor een Big Apple-donut. Het applaus krijg je er gratis bij omdat je zo zot bent om dat bedrag neer te tellen voor een donut.” (lacht)

Ook al kent hij de stad door en door, Patrick ontdekt nog veel nieuwe plekken.

“Mijn strategie is om met iedereen te praten, ook omdat ik dat graag doe.

“Laatst was ik met influencers in een heel hippe bar. Daar vroeg ik aan de barman of hij nog toffe adresjes kent. Zo kwam ik een geweldige, verborgen cocktailbar op het spoor, Saint Tuesday, die je anders nooit zou vinden.”

Veel BV’s rondgeleid

In het boek staan ook de meer klassieke adressen. Een van Patricks lievelingsplekken, waar hij al veel mensen mee naartoe nam, is de Night Court.

In New York zijn er namelijk nachtelijke zittingen om geen gerechtelijke achterstand op te lopen door het grote aantal arrestaties.

“Daar heb ik bijvoorbeeld minister Annelies Verlinden eens mee naartoe genomen, waar ze zelfs even met de rechter heeft kunnen spreken. Zij heeft trouwens de marathon van New York gelopen.”

Burgemeester Bart De Wever hielp hij dan weer om goede souvenirs voor zijn kinderen te vinden, Koen Wauters en zoon Nono bracht hij naar een paar fancy kledingzaken, Ella Leyers en Véronique Leysen gaf hij een Sex and the City-tour, met Jacques Vermeire en Urbanus fietste hij door Central Park en met drummer Mario Goossens en vrienden dook hij in het nachtleven.

Om maar te zeggen dat het niet de minste zijn die hij mee op sleeptouw neemt.

“Omdat ik er al lang zit en ook al geregeld op televisie ben gekomen weten mensen mij gemakkelijk te vinden.

“Ik leer van de mensen die ik rondleid ook vaak bij. Ik houd van Katz Deli’s, maar Viktor Verhulst vond Sarge’s Deli beter om een broodje pastrami te eten.

“Dan hebben we beslist om die twee zaken te vergelijken. Bij Katz was het vlees dikker gesneden, bij Sarge’s was het fijner. Dat was het verschil. Zoiets vind je niet in een andere reisgids.”

Veel van de bekende Vlamingen die Patrick rondleidde, werden vrienden en zullen dan ook op de boekvoorstelling aanwezig zijn.

Patrick heeft grootse plannen met het boek, dat ook in het Engels uitkomt.

“Met deze Bucketlist wil ik Amerika veroveren.

“Ik heb de burgemeester van New York, Eric Adams, gevraagd om een voorwoord te schrijven. Hij denkt erover na.

“De Belgisch-Amerikaanse modeontwerpster Diane von Fürstenberg heeft al wel toegezegd.”

Zij is ook meter van het Red Star Line Museum. En zo zal alles donderdag perfect samenvallen.

De New York Bucketlist
Lannoo, 19,99 euro.

Op Instagram deelt Patrick ook veel tips: @patrickvanrosendaalPatrick Van Rosendaal is al veertien jaar stadsgids in New York en bundelt in zijn vierde boek zijn favoriete ervaringen en topadresjes samen. © Amr Alfiky

Lees ook

Edegemse stadsgids in The Big Apple – Ik laat Belgen zich een beetje New Yorker voelen
Geert D’Hulster – Danste Napoleon ooit in Edegems kasteel
Geert D’Hulster – Een terugblik op de rijke geschiedenis van Edegem
Pierre Hens – Edegem in alle straten
Edegem – De familie Arts met Guilielmus Arts – ‘Den Bompa van Edegem’
Edegem – Maak kennis met het Historisch Archief van Erfgoed Edegem (HAEE)

Lees andere berichten in deze categorie


Bron: GVA

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven