Literatuur – Vier boeken van Walter van den Broeck om te (her)ontdekken


De Vlaamse roman- en toneelschrijver Walter van den Broeck is op 82-jarige leeftijd overleden. Deze vier boeken waren bepalend in zijn schrijverscarrière.

De Standaard


Groenten uit Balen
(1972)

Walter van den Broeck geeft les in Balen op het moment dat er een staking uitbreekt in de zinkfabriek. Hij leert de stakersbeweging van nabij kennen via zijn collega Jef Sleeckx en schrijft er een toneelstuk over.

Het stuk volgt het gezin van arbeider Jan Debruycker tijdens de lang aanslepende staking.

Voor de arbeiders, zo suggereert het stuk, is collectief verzet mogelijk tegen de machtigen die het economische systeem in stand houden.

Groenten uit Balen
Groenten uit Balen

Brief aan Boudewijn
(1980)

In een brief die tevens een rondleiding is laat ene Walter Van den Broeck koning Boudewijn kennismaken met de wereld van de Olense arbeider in 1950.

De Walter van 1980 kijkt met enige nostalgie terug op een periode van materiële armoede die gepaard ging met grote solidariteit.

Het boek licht de sluier op van het leven van de arbeider én ontluistert het edele ijdele leven van de vorst.

Brief aan Boudewijn

Een lichtgevoelige jongen
(2001)

Op een hete junidag in 1953 gaat de jonge tiener Valentijn samen met andere kinderen uit de buurt naar het gebied Overdevaart.

De plek trekt hem aan, niet alleen omdat er die dag legeroefeningen plaatsvinden maar ook omdat het de wijk is waar Martha woont.

De dag zal voor de jongen een verwarrende initiatie vormen tot een wereld van seks, agressie en geweld.

Een lichtgevoelige jongen is een bijzondere voortzetting van een Vlaamse romantraditie, met expliciete knipogen naar onder anderen Cyriel Buysse, Hugo Claus en Stijn Streuvels.

Een lichtgevoelige jongen

De vreemdelinge
(2015)

Van den Broecks zogenaamd laatste roman voelt aan als een eindpunt maar staat tegelijk met beide benen in de actualiteit van digitale communicatie, ontlezing en klimaatcrisis.

De blik van de gepensioneerde boekhandelaar Bram de Landsheer begeleidt de lezer in een confronterend en toch mild verhaal van ouderdom en zingeving in de wereld van vandaag.

De vreemdelinge


Lees ook

Postuum – Erik Vlaminck schrijft een laatste brief aan Walter van den Broeck
In memoriam – Walter van den Broeck – Niet alleen groots auteur, ook redder van ‘De Morgen’
Het leven – Een gebruiksaanwijzing – Walter van den Broeck


Bron: De Standaard

Welkom op Facebook

Naar de website


Scroll naar boven